Путівник “Православні Монастирі Закарпаття” презентували в чоловічому монастирі на Хустщині

23 жовтня в Грушівському чоловічому монастирі, що в Хустському районі Закарпатської області, відбулася презентація книги-путівника для православних туристів та паломників «Православні монастирі Закарпаття» за авторством Юрія Данильця та ієромонаха Пімена (Мацоли).

Презентація проходила в рамках поїздки «Сторінками Путівника». Запрошені історики та журналісти краю мали можливість ознайомитися з деякими описаними у путівнику монастирями та відчути атмосферу життя Закарпатських обителей.
В Свято-Миколаївському Монастирі с. Іза-Карпутлаш учасники презентації мали можливість приложитися до мощів преподобного Алексія Карпаторуського та відвідали храм-архів, де зберігаються особисті речі апостола Закарпаття.
У Свято-Архангело-Михайлівський монастирі с. Грушево відбулася саме презентація путівника, у якій взяли участь автори книги: кандидат історичних наук Юрій Данилець та благочинний монастиря Ієромонах Пімен (Мацола), настоятель монастиря архімандрит Стратонік (Легач), журналісти, історики краю, голова сільської ради с. Грушево, насельники монастиря та інші гості. Автори розповіли про деякі труднощі, які виникли при написанні книги та про найбільш цікаві святині.
Путівник виданий синодальним видавничим відділом Української Православної Церкви за благословенням Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Короткий, але змістовний опис монастирів супроводжується великою кількістю кольорових фотографій. Поряд з історією монастирів у путівнику розміщено графіки богослужінь для кращого ознайомлення з Літургічною практикою Православної Церкви. Для більш повного сприйняття географічних положень монастирів, книга містить унікальну мапу описаних обителей.
Після презентації учасники першої поїздки «Сторінками путівника» відвідали Свято-Георгієвський чоловічий монастир с. Криве, Тячівського р-ну, Храм Святого великомученика Димитрія Солунського у с. Мала Уголька, де молилися біля мощів преподобного Іова Угольського, та монастир у Домбоках.
Під час екскурсії журналісти мали нагоду поспілкуватися з насельниками монастирів та задати їм запитання.
Презентація книги разом з поїздкою виявилася дуже вдалим та цікавим проектом.
Придбати путівник можна у монастирях Закарпатської області.

“Україна православна”