Закарпаття: Мукачівщина готується до зими

Минулого тижня під головуванням першого заступника голови Мукачівської райдержадміністрації  Е.Л.Дуди відбулося засідання комісії  з питань техногенно-екологічної безпеки. Уже перелік питань винесених на порядок дня показав, що на Мукачівщині серйозно готуються до зими. Зокрема, було заслухано й обговорено питання про хід підготовки районних підприємств, установ та організацій, об’єктів життєзабезпечення, спеціалізованих аварійно-рятувальних служб, об’єктів житлово-комунального  господарства району до роботи в осінньо-зимовому періоді 2010-2011 роках; про недопущення виникнення надзвичайних ситуацій у газовому господарстві району; про забезпечення безпечного проїзду  по автодорогах району та недопущення надзвичайних ситуацій у осінньо-зимовий період; про готовність водних магістралей району до пропуску повеней, льодоходу та паводків; про попередження надзвичайних ситуацій пов’язаних з нещасними випадками на водних об’єктах в осінньо-зимовий період…

Комісія зобов’язала філію «Мукачівський райавтодор», «Мукачівська ДЕД» разом із зацікавленими підприємствами, установами, організаціями провести в найстисліші  строки додаткову комплексну перевірку стану доріг, мостів, визначити ділянки підвищеної небезпеки та можливі вразливі місця. Рекомендовано внести відповідні корективи в розроблені плани заходів по підготовці автомобільних доріг Мукачівщини до стійкої, безперебійної роботи при несприятливих умовах в осінньо-зимовий період. Зокрема, рекомендовано підготувати людські сили і технічні засоби до цілодобової роботи по очистці снігу, вжиття екстрених заходів по розчистці доріг при сильних снігопадах. Для цього передбачається залучити сили і засобів інших організацій. Для обробки автодоріг при ожеледиці належить мати  в установлених місцях, поблизу ділянок  підвищеної небезпеки, необхідну кількість протибуксуючих матеріалів.

Державному підприємству «Диспетчерська служба пасажирських перевезень» забезпечити безперебійний рух комунального транспорту пасажирських перевезень у населених пунктах та між ними. Виконкомам  сільських і селищних рад рекомендовано  укласти договори з дорожніми організаціями по розчистці снігу, а в разі необхідності, залучити до цих робіт всі наявні сили і засоби підприємств, що знаходяться на території населених пунктів. На випадок сильних снігопадів, передбачити створення аварійних бригад із місцевого населення.

Згадана комісія констатувала, що водні об’єкти, вкриті льодом таять небезпеку, бо призводять до загибелі людей. Тому рекомендовано оцінити ступінь небезпеки кожного водного об’єкту, реалізувати конкретні заходи щодо попередження нещасних випадків на водних об’єктах в осінньо-зимовий період, посилити контроль щодо забезпечення охорони життя людей на водних об’єктах в зимовий період. Вказано на необхідність здійснення моніторингу стану льодового покриву на місцях зимової риболовлі та катання на ковзанах (водосховища та окремі ділянки рік). Організувати спільно з працівниками райвідділу внутрішніх справ патрулювання водних об’єктів з метою недопущення нещасних випадків під час льодоставу. На об’єктах, ймовірного виходу дорослих та дітей на лід, встановити попереджувальні знаки щодо заборони виходу на лід.

Біду легше попередити, аніж ліквідовувати. Тому не випадково комісія рекомендувала відкоригувати плани дій органів управління та відповідних сил, вразі виникнення надзвичайних ситуацій, щодо спільних злагоджених дій із ліквідації, локалізації аварій на системах життєзабезпечення та порядок залучення автономних джерел енергоживлення підприємств, установ та організацій, для їх використання у випадку аварійного припинення енергоживлення об’єктів тепловодопостачання та водовідведення.

Відділу освіти райдержадміністрації рекомендовано організувати проведення бесід та спеціальних занять з учнями загальноосвітніх шкіл та інших навчальних закладів щодо правил поведінки на льоду.

Своєчасна й повна інформація – то половина справи. Тому комісія рекомендувала відділу з питань надзвичайних ситуацій своєчасно інформувати органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та населення про ускладнення гідрометелогічної обстановки та прогноз її розвитку. Мукачівському міжрайонному управлінню водного господарства вести посилений нагляд за найбільш небезпечними, в паводковому відношенні об’єктами, в зимовий період постійно проводити обстеження місць можливих льодових заторів.

Запропоновано Мукачівській філії ВАТ «Закарпаттягаз» розробити та подати на затвердження чергового засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заходів по забезпеченню безпечної експлуатації систем газопостачання, попередженню виникнення надзвичайних ситуацій та запобігання травматизму при використанні газу населенням району.

Керівникам туристичних закладів рекомендовано створити запас необхідних запасів паливно-мастильних матеріалів та підсипкового матеріалу для доріг на випадок непередбачених стихійних ситуацій, розробити пам’ятку про необхідну кількість засобів медичного призначення для надання долікарської допомоги туристам і відпочиваючим.

Розглянуто й інші питання порядку денного. З усіх питань прийнято відповідні рішення, які мають на меті вчасно й повно підготуватися до роботи  в осінньо-зимовий період.

rda.mk.uz.ua