В Ужгороді маршрутний автобус їхав …на трьох колесах

Водії маршрутних таксі №1 в Ужгороді не скаржаться на нестачу пасажирів. Коли не прийдеш на зупинку, саме на цей маршрут завжди чекає чимало людей. Яка причина? У кожного вона своя: водії стверджують, що це пасажири нині «пішли» такі нетерплячі – усі кудись поспішають і не хочуть чекати наступного, більш порожнього, автобуса, а пхаються уже в переповнений. Громадяни ж кивають у бік водіїв, мовляв, знахабніли і стоять на зупинці доти, доки у салоні ніде і яблуку впасти.

Хай там як, але у пригоді, що трапилася днями з автобусом, котрий прямував саме першим маршрутом з Ужгорода у Дравці, винен, без сумніву, водій. Адже він відповідає за технічну справність свого транспортного засобу. Річ у тім, що, коли одна з маршруток №1 уже повертала до передостанньої зупинки у бік Баранинець Ужгородського району, в автобуса на ходу відірвалося колесо. Маршрутку у буквальному розумінні розвернуло на дорозі. Щастя від Бога, що в цей час поруч не виявилося жодного авто, а водій зумів впоратися у цій ситуації з кермом і якось загальмувати. До речі, на ужгородській заміській трасі зазвичай насичений рух автотранспорту, тут частенько чимало каміонів.

За словами пасажирів, котрим довелося повертатися додому цим злощасним автобусом, водій ще на кінцевій зупинці в обласному центрі, мабуть, зауважив, що з його машиною не все гаразд. Люди чули, як збоку, саме біля відірваного потім колеса, щось дивно стукало. Водій навіть дорогою пригальмував і оглянув три колеса. А до четвертого, котре й відвалилося, чомусь не дійшов. Перелякані пасажири добиралися потім додому, хто як міг, обговорюючи дорогою пережите. Людська уява змальовувала жахливі картини можливої аварії, котрої, на щастя, вдалося дивом уникнути.

Звісно, оскільки немає потерпілих, то й у міліцію ніхто не звертався, а покаранням для водія маршрутки, скоріш за все, став лише переляк. Але щодня сотні громадян доручають своє життя і здоров’я водіям маршрутних таксі. І таких, як цей злощасний автобус №1, їздить на наших дорогах багато, й не лише в Ужгороді. Чого гріха таїти, ми не раз, аби не влаштовувати зайвого скандалу, по-різному намагаючись виправдати дії водія, закриваємо очі на зайвих пасажирів, на відірвані крісла у салоні, на дивний стукіт під підлогою, на сумнівні запахи, на те, що водій може зупинитися і заводити свій транспортний засіб ледь не з “штовхача”. А чи варте воно цього? Хіба наше здоров’я і життя не важливіші? Звичайно, ми не беремося стверджувати, що буквально усі водії маршрутних таксі ставляться до своїх обов’язків недбало і що всі автобуси перебувають у такому жахливому стані. Та ситуація й надалі залишається тривожною.

Ольга Стефанець, ВЗГ УМВС України у Закарпатській області

До речі, як повідомили нам співробітники ВДАІ УМВС краю на території області з 15 до 25 жовтня проводилися цільові профілактичні заходи з попередження аварійності на пасажирському транспорті під умовною назвою «Перевізник». Під час цієї операції в основному перевірялася технічна готовність автотранспорту до здійснення пасажирських перевезень. Загалом співробітники Державтоінспекції перевірили 35 базових підприємств, які надають послуги контролю за технічним станом ТЗ та здоров’я водіїв. У 10 підприємствах не було елементарного діагностичного обладнання та фахівців для визначення такого стану. Їм видали відповідні приписи і заборонили надавати такі послуги. Стосовно трьох підприємств, де були виявлені суттєві недоліки, інформацію щодо них направили у прокуратуру.

Під час відпрацювання правоохоронці здійснили 453 перевірки пасажирських перевізників на постійних автобусних маршрутах області. Виявили 147 порушень. У 24 випадках автобуси виходили на лінію в технічно несправному стані.

У Рахівському районі, як виявили співробітники ДАІ, один з маршрутних автобусів перевозив людей, незважаючи на те, що транспортний засіб мав несправну гальмівну систему. Водія притягнули до відповідальності, автобус доставили на штрафний майданчик. У 80-ти водіїв вилучили талони технічного огляду, а 69 водіїв займалися перевезеннями без відповідних документів, четверо з них навіть не мали водійського посвідчення.

Правоохоронці б’ють на сполох, адже у більшості випадків після сплати штрафів за вказані порушення, водії зазвичай допускаються до керування пасажирським автотранспортом знову. Так, було зафіксовано 108 порушень правил дорожнього руху у частині перевезення пасажирів понад встановлену кількість, а це, як свідчать нещодавні події у м.Марганці, є вкрай небезпечно.