Закарпаття: Бути чи не бути музею лісосплаву на Чорній Ріці?

За розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олександра Ледиди була створена спеціальна тимчасова комісія, метою якої є вивчення ситуації щодо музею лісосплаву на Чорній Ріці.

Представники комісії в складі А. Громового, керівника майнового відомства області, О. Борисовського, заступника начальника архітектурного відомства Закарпаття і Н. Тарасенко, зав. науково-методичним відділом Закарпатського краєзнавчого музею приступили до роботи і, зокрема, здійснили виїзд у Чорну Ріку, на місце, де колись знаходився музей.

У листопаді 1998 році, через 22 роки з часу заснування музею лісу і сплаву, повінь зруйнувала греблю. Таким чином від споруди залишилася лише третина будівлі – наземна частина. Національним парком проводились відновлювальні роботи зруйнованої частини музею, але через брак коштів завершення будівництва було неможливим.

Чергова повінь у березні 2001 році знову зруйнувала те, що вдалося відбудувати. Незважаючи на це, музей продовжував діяти у приміщенні наземної, незруйнованої частини.

У 2008 році Закарпатською обласною радою було прийнято рішення передати музей лісу і сплаву з державної власності в комунальну. НПП «Синевир» виступив проти цього рішення. Справу було передано до суду, а тим часом будівельна фірма з Виноградова на місці зруйнованої греблі приступила до проведення певної роботи, яку невдовзі було зупинено.

Любов ГРЕЧИН, фахівець відділу еколого-освітньої роботи НПП «Синевир» “Синій Вир” для mizgir.com.ua