Закарпаття: Громадянка України вивозила за кордон чужу восьмирічну дитину!

28 жовтня в міжнародному пункті пропуску «Дякове» на україно-румунському кордоні Мукачівського прикордонного загону близько 16 год. 30 хв., прикордонним нарядом “Перевірка документів” під час перевірки документів при виїзді з України у 39-річної громадянки України, яка також подала нотаріально засвідчену згоду рідної матері на вивіз 8-річного хлопчика Дмитра за кордон в її супроводі, виникли сумніви щодо дійсності згоди матері.

Під час проведення усного опитування 39-річної громадянки України було помітно її хвилювання та невпевненість у відповідях щодо країни прямування та мети поїздки, а також мети поїздки неповнолітньої дитини з нею.

Виходячи з аналізу та оцінки ризику, а також співставлення місця проживання (Львівська обл.. Дрогобицький р-н, с. Рихтичі) даних осіб та нелогічним маршрутом прямування  до Іспанії, прикордонниками було прийнято рішення про перевірку  по базі даних  “Ризик”  факту перетину рідної матері дитини кордонів України.  За результатами перевірки  стало відомо, що рідна мати 8-річного Дмитра виїхала за кордон ще у липні 2006 року та на територію України не поверталась.  З цього виходило, що згоду на виїзд своєї дитини за кордон рідна мати  оформити на території України не могла.

В ході проведення повторного опитування супроводжуючої особи дитини  вона зізналась, що рідна мати 8-річного  Дмитра для неї є двоюрідною сестрою і на даний час вона  знаходиться в Іспанії.  Мати хлопчика попросила її привезти сина, а у зв’язку з тим, що  для виїзду за кордон дитини потрібна була згода матері,  супроводжуюча громадянка України  звернулася до приватного нотаріуса з проханням видати їй згоду матері без її присутності. Згода батька була не потрібна у зв’язку з тим, що рідного батька у хлопчика не має і її двоюрідна сестра є матерю-одиночкою.

На даний час супроводжуючу громадянку України та 8-річного хлопчика повернуто до місця проживання. За даним фактом прикордонниками складено відповідні документи та направлено до обласної прокуратури міста Львів щодо підозри у порушені встановлених правил  оформлення та видачі заяви на виїзд за кордон неповнолітньої дитини  у супроводі родича.

Едуард Стеблюк, прес-секретар начальника Мукачівського прикордонного загону