Закарпаття: У прикордонному відділі “Ділове” відбулися підсумкові змагання загонів юних друзів прикордонників (ФОТО)

Охороняти державні кордони України прикордонникам Мукачівського загону на сьогоднішній день допомагають, крім громадських формувань по охороні державного кордону також школярі, які навчаються в загонах юних друзів прикордонників.

На даний час на ділянці Мукачівського прикордонного загону створено 27 загонів юних друзів прикордонників, які нараховують понад 450 школярів.

На кожному відділі та прикордонному посту Мукачівського загону працюють  загони юних друзів прикордонників. Вони так само, як колись тимурівські команди чи піонерські організації, відроджують хороші традиції минулого. Причому в цих так званих клубах юних друзів прикордонників є не лише хлопчики, а й дівчатка.

В основному це діти щостих-одинадцятих класів, тобто такі, котрі вже мають навики спостережливості та можуть надати прикордонникам чіткі й нерідко  важливі факти. Так 27 жовтня  на відділі прикордонної служби „Ділове”, що охороняє україно-румунську ділянку кордону, відбулися підсумкові змагання за 2010 рік між трьома загонами юних друзів прикордонників, які діють на даному відділі. В змаганнях брали участь загони „Вимпел” (місто Рахів), „Беркут” (с. Костилівка) та „Сокіл” (с. Ділове).

Юні друзі прикордонників  змагалися з наступних видів спорту:

– підтягування на перекладині
– армреслінг
– військова естафета, в яку входило віджимання від землі 20 разів, розборка та зборка АК-74, піднімання гирі 16 кг 10 разів, перенесення пораненого
– перетягування канату

В загальному заліку загони ЮДП вибороли наступні місця:

1 місце виборов загін „Беркут” з селища Костилівка
2 місце загін „Сокіл” селище Ділове
3 місце „Вимпел” з міста Рахів

Як розповідає начальник відділу прикордонної служби „Ділове” майор Борис Дитріх:  „Підготувати юних помічників прикордонників – справа не одного дня. Адже, перш ніж учні стають корисними помічниками,  прикордонники зі школярами  регулярно проводять  заняття. Починається все з елементарного: ознайомлення з особливостями роботи на ділянці  відділу прикордонної служби, розповідями про те, які фіксуються порушення на лінії державного кордону, пояснюється  школярам, що таке незаконний перетин кордону і до яких хитрощів вдаються при цьому нелегали або контрабандисти, навчаємо основам слідознавства. Допомагаємо зрозуміти, яку небезпеку створюють державі та кожному з нас контрабандисти та нелегали “.

На кожному відділі прикордонної служби Мукачівського загону, аби  заохотити школяра, практикується наприклад таке: за клопотанням викладачів, кращих із кращих за успішністю та дисципліною у школ прикордонники   запрошують у відділ. Там їм демонструють усі тонкощі роботи в охороні державного кордону, показують новітнє технічне обладнання та техніку, яка допомагає затримувати порушників, і навіть дають елементарні навики поводження з вогнепальною зброєю. „Їх хлібом не годуй”- жартуючи розповідає майор Дмитро Дітрих – „ дай потримати у руках справжнього автомата чи пістолет Макарова або покатати на мотоциклі чи „Уазику” і в кожного з них аж очі світяться”.

І це дає свої плоди. Так для прикладу нещодавно на відділі прикордонної служби „Ділове” завдяки інформації двох школярів було затримано двох незаконних мігрантів, яких вони побачили, граючись неподалік від лісу. Спочатку хлопці прибігли повідомити про це прикордонників до відділу, а потім вони вже разом із прикордонниками бігли затримувати порушників. Тепер вони є гордістю своєї школи.

За такі корисні інформації, які мали своє підтвердження і завдяки їм було затримано порушника прикордонного законодавства або контрабанду,  мукачівські прикордонники відзначають юних друзів прикордонників грамотами,  шкільним приладдям або  спортивним інвентарем.

Як розповідає педагог-організатор ЗОШ I-III ступенів с. Ділове Світлана Юркуц : „Така практика, як запрошення кращих школярів по успішності та дисципліні до відділу поза планових занять у загонах ЮДП дає подвійний позитивний результат: по-перше, це у школярів є прагнення для якісного вивчення домашніх завдань та отримання відмінних оцінок, а по-друге у прикордонників з’являються підготовленні помічники в охороні державного кордону. Робота і навчання школярів у загонах юних друзів прикордонників це є дуже важливим виховним моментом, завдяки якому в армію ітимуть не з безвиході, а зі щирим бажанням служити Батьківщині.

Ще одним немаловажним стимулюванням  для школярів навчатися у цих загонах є те, що у багатьох із цих дітей батьки працюють у громадських формування по охороні державного кордону і припиняють правопорушення на державному кордоні. А це для дітей дуже важливо і вони прагнуть  рівнятися на своїх батьків.

Після таких навчань в загонах юних друзів прикордонників  діти починають усвідомлювати себе хай трошки, але причетними до захисту Вітчизни.

Едуард Стеблюк, прес-секретар начальника Мукачівського прикордонного загону