Закарпаття: В Ужгороді відбувся міжнародний семінар по програмі обміну досвідом “Жива вода”

Впродовж двох днів, 26-27 жовтня 2010 року, в м. Ужгороді проходив міжнародний семінар по програмі обміну досвідом “Жива вода” в рамках Проекту сприяння та поширення кращих практик зниження поживних речовин (регіон Центральної та Східної Європи).
Проект реалізовується Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) та Глобальним екологічним фондом.

Основна мета програми – обмін передовими практиками в галузі органічного сільського господарства та обговорення можливих майбутніх проектів.

В роботі міжнародного форуму прийняли участь делегації з Угорщини, Австрії, Великобританії, США, Росії, Молдови, Туркменистану, Узбекистану.

В ході семінару було представлено передові практики зниження вмісту нутрієнтів (поживних речовин) в різних галузях, включаючи сільське господарство, водно-болотні угіддя, обробку стічних вод і зниження рівня забруднення в цілому і конкретно для країни, обговорено основні проблеми, пов’язані із забрудненням нутрієнтами, а також наявні законодавчі, регуляторні стимули для контролю та зниження рівня забруднення поживними речовинами та ін.

З доповіддю та презентацією щодо проблем зниження вмісту нутрієнтів у поверхневих водах транскордонної ріки Тиса виступила начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в Закарпатській області Марія Скоблей.

Довідково: Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй – глобальна мережа ООН в галузі розвитку, організація, яка виступає за позитивні зміни та надає країнам доступ до джерел знань, досвіду та ресурсів. Співпрацює з 166 країнами світу.
В Україні діяльність ПРООН зосереджуються на чотирьох основних сферах: демократичному врядуванні; подоланні бідності, досягненні процвітання та українських Цілей розвитку тисячоліття; місцевому розвитку та гарантуванні безпечного середовища для людського розвитку; енергетиці та навколишньому природному середовищі.
Глоба́льний екологі́чній фо́нд (Global Environment Facility, GEF) — Незалежний міжнародний фінансовий суб’єкт, чия діяльність реалізується через Програму розвитку ООН, Програму охорони навколишнього середовища ООН, і Світовий банк.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області