Без шкоди для природи та здоров’я людей

Днями в Ужгороді відбувся Міжнародний семінар щодо найкращих практик зниження штучних поживних речовин (нутрієнтів) у Центральній і Східній Європі за участі представників Закарпатської облдержадміністрації, ЄС, США, СНД та України. Враховуючи досвід у сфері моніторингу якості поверхневих вод та ґрунтів, до участі у семінарі були запрошені спеціалісти Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області. Протягом року в Україні реалізувався демонстраційний проект «Впровадження найкращих сільськогосподарських практик щодо зменшення забруднення поверхневих вод Верхньої Тиси (на прикладі сіл Сільце та Заріччя), Україна». Даний проект впроваджується, окрім України, ще й у Молдові, Албанії та Сербії у рамках Програми Розвитку Об’єднаних Націй та Глобального Екологічного Фонду «Сприяння поширенню найкращих практик зниження поживних речовин у Центральній і Східній Європі». Організатори мають на меті продемонструвати, як вирощувати сільськогосподарську продукцію без шкоди для природи та здоров’я людей.

Закарпатські села Заріччя та Сільце були вибрані не випадково, адже саме тут чи не найбільше вирощують овочі для реалізації. Отож, як передові технології можуть зменшити вплив на довкілля і наскільки це важливо для нашої області?

За коментарем газета «НЕДІЛЯ» звернулася до начальника держуправління охорони навколишнього природного середовища Андрія Погорєлова: – Будь-яка діяльність людини впливає на навколишнє природне середовище, а погіршення стану біосфери небезпечне для всіх живих істот, у тому числі і для людини. У кінці ХХ століття відповідно до рекомендацій ООН і її комітетів однією з основних програм, які направлені на задоволення глобальних потреб людства, разом з енергетичною програмою і програмою охорони навколишнього середовища поставлена програма забезпечення людей їжею.

Обумовлено це тим, що в даний час більше половини людства харчується незадовільно, не отримуючи достатньої кількості поживних речовин і не задовольняючи потреби в калоріях. Все це змусило людство застосовувати різні стимулятори для сільськогосподарської продукції. Застосування величезної кількості хімічних і органічних добрив для підвищення врожайності сільськогосподарських культур, біостимуляторів в харчуванні тварин для підвищення їх продуктивності викликали необхідність суворого контролю за якістю агропромислової продукції. Отож, нарешті ми зрозуміли, що найкращі добрива – це органічні (гній, компост, попіл тощо). Однозначно їх потрібно правильно підготувати до застосування та внесення в грунт. Очевидним залишається давня істина: усе нове – це добре старе.

Якщо говорити про агрохімікати, то їх нове накопичення для області не потрібне, адже ми ще до цього часу звільняємо область від накопичених непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Не секрет, що найбільшого розмаху їх застосування набуло у період радянських часів, коли майже зовсім забули про органіку.

zakarpatpost.net