Ужгород: Обласний центр Закарпаття святкує “чужий” American Helloween

Чужі традиції потроху приживаються на Закарпатті. У суботу тут святкують американський Гелловін, який зазвичай відбувається 31 жовтня. Оскільки в неділю місцеві вибори, то 30 молодих американських волонтерів із Корпусу Миру готуються провести Original American Helloween у суботу ввечері.
Це буде маскарадна молодіжна вечірка в традиціях американського студентства різних штатів Америки. Дійство почнеться в культовій ужгородській корчмі-музеї “Деца у нотаря”, звідкіля містичні персонажі – вампіри, духи та інша всіляка нечисть, попрямують вечірніми вулицями міста карнавальною ходою. Очолюватиме колону незмінний символ Гелловіна – гарбуз із страшненькою пикою, всередині зі свічкою – пам’ять про ірландського фермера Джека, який, за легендою, двічі перехитрив диявола, але після смерті до раю його не впустили, от він і став блукати світом.

За словами організаторів, у вечірці можуть узяти участь усі бажаючі, але обов’язковою умовою є маскарадний костюм відомих казкових персонажів.

ДОВІДКОВО:

Гелловін – свято Нового року у давніх кельтів. А ще – свято врожаю: до 31 жовтня завершувалися всі польові роботи, і в ніч на 1 листопада влаштовували народні гуляння з танцями біля вогнища. Гелловін у кельтів асоціювався також із приходом зими, вмиранням усього живого. Звідси і пішло повір’я, що цієї ночі приходять душі померлих. Кельти вірили, що в цю ніч нечисть стає могутньою, тому небезпечно залишатися наодинці.

У 30-ті роки ХІХ ст. емігранти з Ірландії привезли Гелловін до Сполучених Штатів. Там свято видозмінилося, втративши половину символіки. І в такому вигляді Гелловін повернувся назад до Європи, де й почав набирати популярності. Фільми про Гелловін Голлівуд штампує десятками: третя частина трилерів і жахів відбувається саме в День усіх святих.

Укрінформ