Сьогодні в Україні вибори до місцевих рад. Виборчі дільниці відкриються о 8:00 і закриються о 22:00 за київським часом.

31 жовтня відповідно до закону України “Про вибори депутатів Верховної ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, в Україні відбудуться вибори.

Право голосу на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (далі – місцеві вибори) мають дієздатні громадяни України, які належать до відповідних територіальних громад та яким на день виборів виповнилося 18 років.

Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є:

1) паспорт громадянина України;

2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, що проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади та не мають права голосу на місцевих виборах.

Кожен громадянин України, що має право голосу, може проголосувати в день місцевих виборів, якщо його внесли до списку виборців.

Включення громадян до списку юридично підтверджує їхнє право на участь у виборах. На підставі списку здійснюється видача бюлетенів для голосування.

До списків вносяться такі відомості як: прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, виборча адреса.

У списку виборців передбачаються відповідні місця для підписів виборців за отримання виборчих бюлетенів у день виборів.

При складання списків виборців забезпечується дотримання конституційного принципу рівного виборчого права: виборець включається до списку виборців лише на одній виборчій дільниці.

Як можна внести зміни та уточнення в день голосування.

В уточненому виборчому списку в день голосування виправлення неточностей та технічних описок здійснюється головою, заступником голови та секретарем ДВК у тому випадку, коли є зрозумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування.

В той же час, варто пам’ятати, що у день голосування зміни та уточнення до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

Що робити, якщо за станом здоров’я не можна прибути на виборчу дільницю.

Стосовно виборця, який постійно нездатен самостійно пересуватись ставиться відповідна відмітка у списку виборців і він безумовно включається для голосування за місцем свого перебування.

Виборець, який за станом здоров’я не може прибути в день голосування на виборчу дільницю може до 12 години 30 жовтня 2010 року письмово повідомити ДВК про бажання голосувати за межами приміщення для голосування.

Нагадаємо, 31 жовтня Україна переводить годинники на зимовий час – на одну годину назад.

tsn.ua