Закарпатським циганам дозволили заходити до кабінки для голосування всією сім’єю

Ромам, через низький рівень грамотності, у Закарпатті дозволили заходити в кабінку разом із родичем, який вміє писати і читати.

Циганам Закарпаття дозволили на виборах до органів місцевої влади заходити в кабіни для голосування всією сім’єю. Це пов’язано з майже поголовною неграмотністю циган, яка сягає 90%.

Оскільки самостійно прочитати бюлетені більшість з них не здатні, цигани заходять у кабіни по кілька людей – разом з грамотним родичем.

Як повідомили в організації “Громадянська позиція” і “Опора”, на таке порушення виборчого законодавства йдуть співробітники виборчих комісій Ужгорода, Берегово, села Порошково Закарпатської області, де компактно проживає циганське населення.

За даними перепису 2001 року, в Україні – 47,6 тисячі циган, які компактно проживають у Закарпатській, Одеській і Миколаївській областях.

Разом з тим, циганські організації говорять про 200 тисяч, пояснюючи розбіжність у цифрах тим, що чимало ромів приховують свою національність, щоб знайти постійну роботу і дах над головою.

tsn.ua