Найбрудніші вибори за всі роки незалежності

Ситуацію після місцевих виборів можна буде оцінювати тільки після того, як і наскільки чесно буде встановлено результати голосування, вважає Марина Ставнійчук.

Заступник голови ЦВК (1999-2007 роки), член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук заявила, що місцеві вибори 31 жовтня стали найбруднішими за всю історію України.

“Думаю, нам не треба лицемірити перед нашими громадянами. Абсолютно зрозуміло, що такі виборчі процеси не можуть проходити у демократичній країні”, – сказала вона.

“Це найбрудніший виборчий процес за всі роки незалежності України. Але до того, що він такий, багато хто доклався – і у владі, і в опозиції – і уроки з цього треба винести всім”, – підкреслила Ставнійчук.

На її думку, ситуація після місцевих виборів не буде однозначною, і її можна буде оцінювати тільки після того, як і наскільки чесно буде встановлено результати виборів.

Ставнійчук переконана, що Україна потребує справжньої реформи місцевого самоврядування для продуктивного проведення місцевих виборів.

“Для мене абсолютно зрозуміло, що треба було спочатку провести реформу, і часу було достатньо для місцевого самоврядування… І не тільки часу, а й практичних і теоретичних напрацювань. Майже все було готово. А вже потім треба було проводити вибори, при новій основі, новій системі місцевого самоврядування”, – пояснила вона.

За словами юриста, чинний виборчий закон має надзвичайно низьку якість і не в змозі забезпечити прозоре волевиявлення громадян.

“У цьому полягає цинізм закону. Спочатку він (закон) не створює умови для рівних, конкурентних, транспарентних виборів, а потім не дає можливості, навіть у разі скоєння суттєвих порушень, визнавати вибори недійсними”, – прокоментувала вона.

Раніше чинний заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна назвала вибори 31 жовтня “схожими на імітацію”.

“Власне, дуже багато питань до цих місцевих виборів, які подекуди дуже важко назвати виборами, більше це схоже на імітацію. Дуже великою мірою це стосується і тих подій, які відбуваються сьогодні у місті Львові, у Львівській області, у Київській області, в решті регіонів, де влада дуже активно втручалася у виборчий процес, зокрема, з метою перешкодити як реалізації активних виборчих прав, так і пасивних виборчих права”, – зазначила вона.

На її думку, результати цих виборів, “принаймні у суспільстві, поставлені під сумнів”.

tsn.ua