Закарпатська Іршавщина: край, де працюють, не надто переймаючись політиканством

Вже не вперше пишучи про Іршавщину, вкотре хочеться розпочати мову про цей благодатний край словами колеги Сергія Федаки: «Іршавщина – це наче книга, котру хочеться читати знову і знову, причому з будь-якої сторінки». Тим більше що лише протягом останнього, такого недовгого часу в житті улюбленого району сталося так багато приємних змін. В цьому переконалися члени Експертної Ради рейтингу «Лідер року», які минулого тижня побували на Іршавщині. Журналісти побували на іршавському абразивному заводі, будівництві школи у селі Луково, цегельному заводі у селі Мідяниця, іршавському пологовому відділенні райлікарні, та відвідали багатопрофільний санаторій «Боржава». Щороку на звання «Лідер року» висуваються кращі підприємства краю, фінансові установи, туристичні фірми, навчальні, медичні, оздоровчі заклади, засоби масової інформації і, звісно ж, люди – ті, хто має серйозний вплив на громадсько-політичне життя області.

Попри майже повну дотаційність, фінансову кризу в країні Іршавщина протягом останніх місяців зуміла вийти на перші місця в області по економічно-соціальних показниках. Цьому передувала програма розвитку району, започаткована його нинішнім головою РДА Василем Устичем, зміни в бюджетному кодексі та бажання влади і підприємців працювати на благо району. Серед найсуттєвіших досягнень останнього періоду – відродження ЗАТ «Іршавський абразивний завод». Створений 65 років тому, він був флагманом у своїй галузі в Радянському Союзі, а його продукція користувалася попитом по всій країні.

Голова правління підприємства Єгор Репецький стверджує, що поволі підприємство знову досягне колишніх потужностей, адже продукція заводу, особливо зроблена під спецзамовлення є унікальною в Україні. Певну проблему створюють котрафакти, нелегальними шляхами завезені до нас – йдеться про продукцію китайського виробництва, адже вона є майже наполовину дешевшою. Однак дешевизна аж ніяк не вияв якості, тож і Єгор Репецький, і його заступник Іван Половко, котрий присвятив роботі на заводі все своє життя сподіваються, що замовники, зрештою, оцінять їхню продукцію, адже вона є набагато кращою.

Нове керівництво заводу взялося відновлювати Іршавський абразивний у надзвичайно важкий період: підприємство два роки тому ледь животіло і трималося на плаву тільки завдяки неймовірній кількості кредитів і розпродажу залишків готової продукції, маючи при цьому колосальні заборгованості у всіх сферах. Нині завод вийшов на загальну рентабельність не меншу за 10 відсотків, а його оборот складає близько мільйона гривень. Хоча наразі абразивний завод й не працює на повну потужність – при можливості виробляти 300 тисяч абразивних кругів, нині замовлення складають не більше 100 тисяч.

Ще одне підприємство, котре вже незабаром розпочне працювати на повну силу – цегельний завод в селі Мідяниця. Представник інвестиційної компанії «Мостобуд» Володимир Хоржевський, яка посприяла відродженню підприємства, пояснив, що їхнє підприємство займається не лише будівництвом мостів, але й зведенням соціальних об’єктів, тож є зацікавленими у постійних постачальниках цегли. Тож Мідянський завод, принаймні, матиме постійного замовника на свою продукцію. Цікаво, що в цього підприємства теж давня історія – він почав працювати ще при Австро-Угорщині, і черепиця його виробництва ще із тих давніх часів прикрашає дахи багатьох історичних будинків в області.

Також вже незабаром Іршавський район матиме сучасний акушерсько-гінекологічний корпус. Будівництво було розпочато ще в 1994 році, однак через різні причини було призупинено. Тепер підрядник – Іршавське ПМК – стверджує, що будівля готова на 90%, залишилося провести косметичний ремонт, встановити сантехніку, електроприлади тощо. Загалом з понад 7 мільйонів гривень наразі освоєно понад 4 мільйона. Головний медик району Антон Горзов каже, що вже незабаром корпус вже буде готовий приймати пацієнтів, адже зараз ситуація катастрофічна – районній лікарні пологове й гінекологічне відділення мають всього 19 ліжок, натомість у новому корпусі їх буде набагато більше – тут розмістяться гінекологічне, пологове та патологічне відділення, обладнані найсучаснішою технікою.

Ще одна гордість Іршавщини – сучасна школа в селі Луково, якій міг би позаздрити й обласний центр. Просторі приміщення із якісним ремонтом вже наступного року готові будуть прийняти до 300 учнів. Поки в селі є тільки школа 1-2 рівня акредитації, тож бажаючі здобути повну середню освіту змушені були добиратися на навчання в Приборжавське  чи Іршаву. Сільський голова Михайло Фанта каже, що свого часу не дозволили розпаювати ділянку, де знаходиться школа, тож у перспективі на цій землі за школою буде розміщено сучасний спортзал та кілька майданчиків.

В умовах прекрасної іршавської природи видалося б дивним, якби не розвивалася й туристично-рекреаційна галузь району. Однією з перлинок в цій царині став багатопрофільний санаторій «Боржава», що в Довгому, створений на базі колишнього піонерського табору «Факел» близько року тому. Нині це сучасна комфортабельна оздоровниця на 150 місць, основним природно-лікувальним фактором котрої є комплекс унікальних мінеральних вод з різним хімічним складом і лікувальними властивостями. Попри недешеві ціни на проживання, санаторій постійно заповнений.

Але найприємнішою річчю видалося напевно те, що саме в цьому краї, як виявилося, майже не помітні передвиборчі пристрасті – люди просто займаються своїми справами і до політиканства, здається, їм абсолютно зась…

Людмила РУДА, газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.at.ua