Кандидат у депутати Закарпатської облради від БЮТ Олександр Солонтай про те, як його “випередила” на 79 голосів кандидат від ЄЦ Мирослава Каламуняк

Представник ВО «Батьківщина», кандидат в депутати до Закарпатської обласної ради, а також провідний експерт Інституту Політичної Освіти, Олександр Солонтай, розповів про те, що вимагатиме перерахунку голосів по мажоритарному округу №9 (м.Ужгород), де його випередила представниця опозиційної партії «Єдиний Центр» Мирослава Каламуняк всього на 79 голосів.

Окрім того, Олександр Солонтай висловив свої думки з приводу чесності та прозорості виборів. Він вважає, що усюди мав місце підкуп, правоохоронних органів не існувало і основна боротьба точилася між тими хто більше агітував та тими, хто більше заплатив. Саме так, на думку пана Олександра, сталося і по його округу.

Ви впевнені у чесності і прозорості підрахунків ?

– (сміється – авт.). Я впевнений у прозорому підкупі! Чесністю тут і не пахне. Було змагання кандидатів в депутати: хтось більше агітував, а хтось більше купував. До прикладу, я йшов від партії «Батьківщина» і в нас був конкурент, – Мирослава Каламуняк, яка йшла від «Єдиного Центру». Вона не проводила якоїсь великої агітації,  не зустрічалася з виборцями, не проводила «дворових» зустрічей, не вивчала проблеми мешканців будинків, але вона наклеїла декілька зовнішніх біл-бордів, а в той час пішла масова купівля голосів представниками команд-мажоритарників у міську раду. І чітко видно: там, де команди мажоритарників у міську раду здійснювали підкуп виборців від партії «Єдиний Центр», – усюди є відрив та перемога кандидата і, відповідно, в загальному результаті вийшла перемога кандидата від «ЄЦу» і партії «Єдиний Центр». Така тенденція, як в нашому місті, спостерігалася і по всій області. Гроші зробили вибори, а не агітація. Зневірений виборець, котрий не довіряє нікому з політичних сил повівся на ці 100-300 гривень.

Чи змиритеся з поразкою ?

– Звичайно, що ні. Потрібне обов’язкове оприлюднення цих фактів, обов’язковий контроль за тими, кого обрали, обов’язкове висвітлення їхньої роботи.

Звернетеся з проханням перерахунку голосів по тому округу, за яким йшли ви?

– Я вже звернувся у міську ТВК з проханням здійснення перерахунок.

Чому ж нечесні технології на цих виборах не помічали працівники правоохоронних органів?

– Ну, це з двох причин. По-перше: міліція і правоохоронні органи, СБУ, прокуратура і обласна державна адміністрація – некваліфіковані і непрофесійні. Вони не знають, що з цим робити. Друга причина – у них не було політичної волі. Вони дружать з представниками цієї бізнесової групи, яка займалася купівлею голосів, і, не дарма, в Закарпатській обласній раді, коаліція – «Партія Регіонів» і «Єдиний Центр». Тому не дивно, що вчорашні партнери «Єдиного Центру» не змогли сьогодні своїм опонентам – представникам «ЄЦу», перешкодити. Вони не могли вибрати, що важливіше: міжлюдські відносини чи законність і правопорядок в нашій державі. В результаті – фальсифікації вилізли на перший план і діюча влада недооцінила масштаб цих фальсифікацій і підкупу. Результат – та партія, яка повинна була узяти перше місце, а це – «Партія Регіонів», стала другою. А партія, яка мала отримати не більш, ніж четверте чи п`яте місце, котра ледве долала необхідний відсотковий бар`єр, раптом стає першою.

В чому ж причина, що люди продають свій голос та беруть гроші?

– Вина в тому таких політиків, як я і всіх інших моїх колег. Ми у цьому винні. Ми своєю роботою не переконали виборця у тому, що нам варто довіряти, що з нами потрібно співпрацювати. Тому в наступні роки наше завдання полягатиме в тому, аби переконати виборця своїми справами і своєю роботою в тому, що слід голосувати совісно, робити свідомий вибір.

Чому ж люди, які узяли гроші голосують саме за тих, кого їм запропонували ?

– Ні, не обов`язково. Як показують результати: дуже часто рівень між підкупом і кількістю закинутих бюлетенів, за той же «Єдиний Центр», інколи вдвічі чи втричі менша. Багато виборців все-таки свідомі і розуміють, що якщо узяли гроші від якоїсь політичної сили чи кандидата, то можна голосувати за кого завгодно, але тільки не за цю партію.

Наступні вибори теж будуть змаганням: хто більше заплатить ?

– Є така проблема. Це відбудеться в тому випадку, якщо ті, що зараз програли вибори, замість того, аби працювати, – вирішать, що усі кому їх опоненти давали гроші, проголосували «правильно». Але насправді, з тих 27 %, які проголосували за ЄЦ, продали голоси далеко не всі. Потрібно зрозуміти, що великий відсоток з них – робили свідомий вибір, не продавали свої голоси.

KarpatNews.in.ua