Закарпаття: Казка для глибинки — новий шкільний гуртожиток на Міжгірщині

Ще одна приємна новина сталася у нашому верховинському краї: у селі на відшибі — Прислопі зданий в експлуатацію пришкільний гуртожиток. Скажемо одразу: подібна гарна будова, мов казка для глибинки.

А могло, між іншим, блага для учнів й не бути, якщо б не виявилося старання тих, хто серйозно піклується про умови навчання дітей. Ще за радянських часів зводився цей об’єкт. Планувався він під 4-квартирний будинок для вчителів. За розпаду СРСР його спорудження припинилося і він практично став бездоглядним, чим часто користувалися липкорукі — хтось поцупив навіть… сходинки. До всього не обходилося і без зазіхачів на пустуюче майно — викупити за символічну ціну і перетворити його на модну забігайлівку.

Добру не пропадати — так кажуть у народі. Три роки тому було вирішено надати друге дихання довгобуду. Рішення мудре і справедливе — перепрофілювати його за призначенням на шкільний гуртожиток, бо він був особливо потрібний учням з Тітківців та Завійки, які навчаються у місцевій ЗОШ І-ІІ ст. Їхній підвіз на шкільному автобусі був неможливим із-за поганого стану сільських доріг.

За реконструкцію взялося будівельно-деревообробне підприємство, очолюване Михайлом Рущаком. Кошти на роботи виділялися за рахунок відділу освіти і сприяння райдержадміністрації. Слід віддати належне голові РДА Івану Роману, котрий регулярно навідувався у Присліп, цікавився ходом робіт і допомагав, щоб чим швидше став до ладу шкільний об’єкт. А проблем виявилося чимало. Бодай згадати про електропостачання. Внаслідок заміни старого трансформатора на потужніший полегшено зітхнуло і все село. В цьому ділі заслуга і начальника РЕМ Михайла Кеміня.


А будівельники постаралися на славу, хтось з селян інтернат назвав лялькою. В ньому може розміститися 28 учнів. Є тут класні, житлові кімнати, господарське та ігрове приміщення, де можна застосувати тенісний стіл, тренажери. Вищого ґатунку меблі виготовлені за спецзамовленням. Високого класу комфорт підтверджують душові кабіни, електроконвектори. Залишилося лиш добре дітям вчитися і змістовно відпочивати. Виникла слушна думка: за шкільних літніх канікул тут проводити і здоровий відпочинок юні.

Позаминулої неділі відбулося багатолюдне урочисте відкриття новобудови. Новоселів прийшли привітати заступник голови РДА Микола Тимощук, начальник відділу освіти РДА Надія Олексієнко, депутат райради Михайло Касинець, до речі, він був одним з головних ініціаторів перетворити зачахлу будову на гуртожиток, начальник фінуправління РДА Надія Юртин, директор БДП Михайло Рущак. Теплими словами вдячності висловилися за турботу як до підростаючого покоління, так і в цілому про село директор школи Іван Болехан та сільський голова Прислопа Олексій Галай. А талановита юнь у свою чергу віддячила змістовною літературно-музичною композицією. Особливо захоплення глядачів викликав солістський хист дев’ятикласників – завійчан Марії Іванини та Михайла Брошняка. Пісні і вірші, до речі, виконувалися на слова і музику місцевих піснярів-педагогів Івана Пожара та Івана Курина. Правду кажуть: де гори — там Всевишній дар.

Освячення новобудови провів і щирими Божими словами благословив новоселів та гостей о. Володимир.

Василь Пилипчинець, фото автора, “Верховина” для mizgir.com.ua