Закарпаття: Гірське село на Рахівщині розвиває власні туристичні атракції

Село Богдан у Рахівському районі друге в області почало розвивати власні туристичні атракції завдяки підтримці Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA.
Зважаючи на те, що село в області не найменше (населення 4,5 тис., протяжність села 8,5 км) й провівши інвентаризацію сільських атракцій, мешканці села сьогодні можуть запропонувати туристам чималий спектр відпочинку. Завдяки Швейцарсько-українському проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA, який розробив індивідуальний план заходів із розвитку сільського туризму та провів ряд тренінгів для власників сільських садиб, нині в селі діє сім садиб, які отримали екосертифікацію і мають право поселяти в себе туристів. Пані Гафія, одна з активісток села, зазначає, що після того, як вона й ще шість господинь почали працювати над удосконаленням власних садиб і успішно приймати гостей, в селі з’явилося ще чимало бажаючих зайнятися цією справою. Крім того, в центрі села встановлено інформаційний стенд, на якому турист знайде всю необхідну інформацію про село. Ткалі, вишивальниці та різьбарі виготовляють у Богдані неповторні речі, тому туристи завжди можуть придбати сувенір на згадку про цей населений пункт. Нині Богдан може запропонувати любителям сільського туризму пішохідні маршрути в гори, відвідини військових бункерів, маршрути для велотуризму.

До речі, як розповіла координатор соціального компоненту проекту FORZA Наталія Волошина, у   2010 році громада с. Богдан спільно з місцевими лісівниками промаркували 2 туристичні пішохідні маршрути загальною протяжністю майже 100 км. Відновлено також знаки на маршрутах ЗТШ, промаркованих у 2006 році.

Довідка: ЗТШ (Закарпатський туристичний шлях)- це концепція свідомого туризму, яка включає мережу туристичних маршрутів різної довжини та рівня складності, розроблені для різних вікових груп, що простягаються зі сходу до заходу Закарпаття через величні хребти Українських Карпат: Бескиди, Боржавські Полонини, Свидовець, Чорногору та Гуцульські Альпи.

Людмила Федоришина, РІО