Роберт Бровді: «Власними принципами ми не поступимося і в політичних «колгоспах» участі не братимемо»

Темою номер один у політичному житті держави стали вибори до місцевих органів влади, що відбулись минулої неділі. Ще до офіційного оприлюднення результатів голосування, їх активно аналізують і коментують усі, хто причетний до виборчого процесу – кандидати, лідери партійних осередків, політологи і представники мас-медіа. Поділитись власними думками, висновками та спостереженнями з приводу виборів 31 жовтня газета “НЕДІЛЯ” попросила лідера Закарпатського осередку Політичної Партії “Фронт Змін” Роберта Бровді.

Роберте Йосиповичу, яким є Ваше загальне враження від передвиборчої кампанії?

Скажу відверто, цьогорічна виборча кампанія була вкрай складною і напруженою. Почалося все з перенесення дати голосування, а закінчилось тим, що нас взагалі мало не викреслили з місцевих виборів. Була тривала боротьба за скасування дискримінаційних обмежень і лише з 10 вересня ми змогли включитись у виборчу кампанію. На рівні області і в районах нам також довелося зіткнутися з тиском, погрозами, спробами внести розкол і дезорганізацію в осередки. З окремими соратниками довелося навіть розпрощатись. Зате наша політична команда успішно склала іспит на внутрішню стійкість. І головне – ми зберегли власне політичне обличчя і самодостатність.

Якщо ж узагальнювати, то на превеликий жаль, домінуючими факторами цієї передвиборчої кампанії стали не ідеї та програми, а банальний підкуп і адмінресурс. Таких масштабів застосування грошей, влади і маніпуляції не було на жодних попередніх виборах. А виборчий закон, виписаний в інтересах однієї партії? Тому в плані чесності, конкурентності та рівноправності, вважаю це був крок назад…

Що можете сказати безпосередньо про день голосування?

Як і на минулорічних президентських виборах, закарпатський «Фронт Змін» приділив максимальну увагу контролю за ходом волевиявлення людей. Завдяки моніторинговому проекту “Чистий вибір” 31 жовтня ми зробили усе можливе, щоб не допустити маніпуляцій з явкою виборців, уникнути масштабних фальсифікацій і захистити результат свій та інших партій. Показово, що проблемні питання і недоліки з часу попередніх виборів не змінились. Це все та ж плутанина у списках виборців (незважаючи на розрекламований і нібито вивірений реєстр виборців).

Це безлад з межами дільниць, незадовільний рівень матеріально-технічного і кадрового забезпечення виборчих комісій, черги на дільницях, зволікання з підрахунком голосів. Одним словом, рівень організації виборчого процесу не поліпшується. І люди на це адекватно реагують – вони просто не йдуть голосувати. Тому і явка виборців була нижчою, ніж на президентських виборах у січні цього року. Кидається у вічі і різке збільшення голосів, відданих проти всіх кандидатів та списків партій. Значить зневіра і протестний потенціал в суспільстві наростають. І з цим доведеться рахуватися усім, хто подолав виборчий бар’єр, і  насамперед тим політичним силам, що формуватимуть більшість в місцевих радах…

Чи задоволені результатом, який отримав «Фронт Змін» на Закарпатті та по Україні загалом?

Враховуючи усі труднощі і перепони цієї кампанії, а також обмежені порівняно з конкурентами часові рамки агітації, ми досялти непоганого результату. В Закарпатті, якщо порівнювати з результатами партій-учасниць останніх президентських виборів, ми зберегли за собою третє місце, хоч і з іншим відсотковим показником. Високу підтримку виборців ми отримали в Хустському, Міжгірському районах та місті Хуст. У трійці лідерів ми фінішували в Мукачеві. Кандидат від «Фронту Змін» переконливо переміг на виборах Міжгірського міського голови. За попередніми підсумками, наша партія отримала представництво в обласній та практично в усіх районних і міських радах.

Якщо ж аналізувати загалом по Україні, то посівши третє місце за популярністю, «Фронт Змін» не лише зберіг, але й суттєво наростив свій результат з часу президентських виборів. Але найголовніше, наша партія зуміла вийти за рамки традиційного політичного поділу «Захід-Центр-Схід», здобувши приблизно рівну підтримку виборців в усіх областях України. Це означає, що «Фронт Змін» стає по-справжньому  державницькою партією, яка не розколює, а об’єднує Україну, однаково ефективно представляючи інтереси усіх її регіонів.                 

Як оцінюєте результати виборів мера обласного  центру?

Наша політична сила не висувала свого кандидата на посаду мера Ужгорода і не агітувала за когось із претендентів, щоб не виступати в ролі статистів та не «розпорошувати» голоси. По Ужгороду у нас була лише одна принципова позиція, яку ми озвучили ще у 2009 році і послідовно відстоювали – Ратушняк і його команда мають бути усунуті від влади у місті. У неділю на виборчих дільницях більшість ужгородців висловила таку ж позицію.

З цієї точки зору, результати ужгородських виборів оцінюю однозначно позитивно. Показово також, що кредиту довіри позбавили не лише персонально колишнього міського голову. За межами новообраної міськради залишились і ті політичні сили, котрі складали кістяк його команди, котрі висунули і підтримували його під час виборів. Це значить, що для ужгородців стала категорично неприйнятною вся існуюча останніми роками система влади в місті. Система, побудована на волюнтаризмі, хамстві, нетерпимості, домінуванні інтересів та забаганок однієї особи.

Ваше ставлення до Віктора Погорєлова? Чи можлива і на яких засадах співпраця з ним у міській раді? 

Якщо ж аналізувати усі можливі варіанти і сценарії, то за підсумками виборів в обласному центрі реалізувався мабуть найоптимальніший із них. Місто очолила досвідчена, професійно підготовлена людина, господарник, якому не має потреби довго входити у курс справ. Віктор Погорєлов має всі можливості консолідувати політичні, бізнесові та громадські кола на успішне вирішення наболілих міських проблем. Також від нього залежить наскільки швидко Ужгород позбудеться скандального негативу попереднього керівництва. 

Чи успішно скористається цими можливостями новообраний міський голова – покаже час. За великим рахунком, зі зміною міського голови та депутатського корпусу міськради Ужгород отримав шанс на позитивні зміни. Наша політична сила зробить усе можливе аби цей шанс не було змарновано. Ми не зв’язані з новим мером якимись зобов’язаннями, тому можемо формувати власну позицію. «Фронт Змін» буде підтримувати лише ті рішення міської влади, які відповідають його політичній і передвиборчій платформі та, ясна річ, спрямовані на користь міській громаді.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 На яких умовах і з ким блокуватиметься «Фронт Змін» у новообраних місцевих радах?

Ще у вересні, тобто на старті виборчої кампанії, керівним органом партії «Фронт Змін» було прийнято і озвучено рішення про неможливість майбутнього блокування в місцевих радах з Партією регіонів. Це рішення діє і буде виконуватись. Щодо інших можливих конфігурацій, то наразі передчасно вести про це мову. Все залежатиме від цінностей  і цілей, навколо яких слід об’єднуватися.  Але одне можу сказати напевно – власними принципами ми не поступимося і в політичних «колгоспах» участі не братимемо. «Фронт Змін» на Закарпатті ні з ким до виборів кулуарно не домовлявся, ніяких квот не ділив.

Ми не залежимо від стороннього впливу і можемо діяти самостійно. Наше завдання – стати повноцінною третьою силою, альтернативною правлячим партіям. Ми готові бути в меншості і працювати в режимі жорсткого контролю за діями владних коаліцій. І незалежно від кількості депутатів «Фронту Змін» в конкретній раді, ми знайдемо способи максимально впливати на ситуацію.

Чим на Ваш погляд в першочерговому порядку слід зайнятися новообраній місцевій владі і на чому акцентуватиме увагу «Фронт Змін»?

Після офіційного оприлюднення результатів виборів, слід якнайшвидше формувати виконавчі комітети рад на місцях. Часу на інтриги і політичні ігри немає. Наближається зима, потрібно негайно братись за комунальне господарство, інфраструктуру і бюджетні заклади. Люди очікують від новообраної представницької влади швидких та ефективних дій. До пріоритетних завдань ми відносимо підготовку та прийняття якісних місцевих бюджетів і відповідних програм соціально-економічного розвитку на 2011 рік.

На рівні обласної ради ставитимемо питання про посилення контролю за виконавчою владою в частині делегованих повноважень. Вибори закінчились. Починається найскладніший та найвідповідальніший етап – щоденної, кропіткої роботи з виконання передвиборчих програм. А про те, наскільки кожна політична сила виправдала довіру людей можна буде судити уже на найближчих парламентських виборах. 

nedilya.at.ua