Українські та румунські експерти узгодили Програму проведення спільних вимірів витрат води та відбору проб води на 2011 рік

На виконання Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах, Регламенту оцінки якості прикордонних вод і Регламенту про заходи, які вживаються при небезпечних і надзвичайних забрудненнях прикордонних річок, що неможливо уникнути, та на запрошення української сторони в період з 1 по 3 листопада 2010 року в смт. Cолотвино відбулася підсумкова зустріч українських та румунських експертів з питань оцінки якості води р.Тиса за 2009 рік. Українську робочу групу очолював Юрій Павлей, начальник Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, румунську – Раду Феркаш, координатор робочої групи з проблем гідрографічного басейну р.Тиса від румунської Сторони.В ході зустрічі експерти обох Сторін констатували, що результати аналізів спільно відібраних проб води з р. Тиса у створі історичного мосту Солотвино-Сігету Мармацієй є співставними, виконання Регламенту оцінки якості прикордонних вод здійснювалося відповідно до Програми на 2009 рік,  Впродовж 2009 року одночасно відібрано 12 проб поверхневих вод р. Тиса в контрольних створах Валя Вішеулуй/Ділове та Течеу/Тячів. Оцінка якості води в цих двох створах показала, що в загальному якість води в р. Тиса за 2009 рік залишилася незмінною.

Сторони обговорили аварійне забруднення р. Секу, притоки ріки Цісла, що сталося 16 квітня 2009 року в результаті прориву напірного трубопроводу на станції очистки шламових вод гірничо-видобувного підприємства в районі м. Бая Борша (Румунія) та обмінялись результатами  аналізів, що виконувались в період з 16 по 21 квітня 2009 року у контрольних створах річки Тиса з метою контролю якості води.

Крім того, українські та румунські експерти узгодили Програму спільних вимірів витрат води та відборів проб води в р.Тиса на 2011 рік та Програму проведення спільних вимірів витрат води та відбору проб води на 2011 рік для р. Батарч  (Тарна Маре) в створі Холмовець/Батарч ПЗ 90.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області

zakarpatpost.net