Віктор Пащенко, політолог, Ужгород: “Я передбачав, що результат Єдиного Центру дійде максимум до 15 %, але ніяк не до 23,5%”

Віктор Пащенко розповів журналістам одного із закарпатських сайтів, чому виникла величезна похибка між його дослідженнями та остаточними результатами виборів. Нагадаємо, що на середину жовтня, політолог давав «Єдиному Центру» 10 % голосів. Але у підсумку результат ЄЦу вийшов як для нього, так і для багатьох представників політичних партій великою несподіванкою. За два тижні показники «єдиноцентристів» зросли із 10-ти % до 23,5%. На це у пана Віктора є, щонайменше, три пояснення:

1 – «Помітна динаміка. Тобто, якщо говорити у порівнянні з серпнем, тоді у ЄЦу взагалі було 2,7 %. На середину жовтня вже було 9%. Бачимо, що динаміка є і ріст можна було передбачати, але не такий. Я, чесно кажучи, такий великий ріст не передбачав. Вважав, що результат ЄЦу дійде максимум до 15 %, але ніяк не до того результату, який є на сьогоднішній день. Крім того, одна з причин такої динаміки – виборці розчаровані старими партіями, в тому числі тими, що «виплили» під час президентських виборів, зокрема, це – «Сильна Україна» і «Фронт Змін». Тобто, у них помічено або ж падіння, або стабільність. Таким чином, люди шукали нову політичну силу».

2 – «Єдиний Центр» зробив ставку на місцевих авторитетів у селі та районі. Тому голосування у значній мірі йшло по принципу: голосуємо за свого хлопця. Також багато людей визначалися за кого голосувати вже безпосередньо на дільниці. Наприклад, виборцю дали 5 бюлетенів і він знайшов в них свого знайомого чи відому на селі людину, яка значилася в списку «Єдиного Центру».

3 – «Ефективне використання усіх наявних ресурсів: адміністративних, фінансових та інших. Найефективніше вони, мабуть, використали свої фінансові ресурси. «Єдиний Центр», так би мовити, не скупився. Це є одна із головних причин їхнього успіху.

KarpatNews.in.ua