Закарпаття: Лікарська амбулаторія у Кольчино святкує своє 30-річчя

У 1980 році в Кольчині відкрито лікарську амбулаторію. (до того часу жителі селища обслуговувалися фельдшерсько-акушерським пунктом та лікарнею, яка знаходилася в сусідньому селі Клиновець).

Я працюю лікарем-терапевтом в лікарській амбулаторії з дня її заснування. 20 років – головний лікар, а з 2000-го – дільничний терапевт.

У моїй пам’яті – вся історія розвитку медицини в селищі, яка є відтворенням, власне, розвитку економічного й соціального життя у державі. З відкриттям амбулаторії у жителів нашого селища, яке є промисловим центром Мукачівського району, з’явилися нові можливості в отриманні якісної невідкладної медичної допомоги, профілактичних повсякденних оглядів дорослих та дітей.

Не зважаючи на економічні негаразди, відсутність технічного забезпечення амбулаторії, нестачу коштів, які нам довелося пережити, медики амбулаторії – лікарі, медичні сестри виконували свої обов’язки на належному рівні, чесно й відповідально.

В останні два роки матеріально-технічний стан амбулаторії значно покращився. У 2009-ому році наша амбулаторія, за сприяння Мукачівської райдержадміністрації і начальника відділу охорони здоров’я РДА В.Ю. Лані, отримала автомобіль невідкладної медичної допомоги, що сприяє ефективнішій роботі в обслуговуванні хворих вдома і швидкій доставці їх, за необхідності, до Мукачівської ЦРЛ. Автомобіль оснащений необхідними медикаментами та обладнанням.

В амбулаторії працюють висококваліфіковані стоматологи, є комп’ютерна установка «Здоров’я», яка дозволяє діагностувати ризик серцево-судинних захворювань, визначити гостроту зору, кольорове сприйняття та вносити і зберігати всі дані в комп’ютері (у т.ч. відвідування хворими лікаря, рекомендації щодо лікування). Лікар має можливості визначити експрес-методом рівень цукру в крові хворого, виконати електрокардіологічне дослідження, знову-таки – на сучасному ЕКГ-апараті з оглядом електрокардіограми на моніторі, за збереження даних у пам’яті комп’ютера.

Є в нас і певні проблеми: необхідно відновити роботу лабораторії, доповнити сучасною апаратурою фізіотерапевтичний кабінет.

Але медпрацівники амбулаторії сповнені оптимізму. Вже одне те, що в селищі за 2009-2010-ті роки смертність зменшилася, свідчить про ефективність нашої роботи.

Наш колектив працює, сподівається, мріє, адже нам – лише 30 років!

Марта Гранчак, лікар-терапевт Кольчинської АЗПСМ, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”