Закарпаття: У Пістрялово провели свято “Дари осені” та благодійний ярмарок “Милосердя”

Осінь – щедра золота пора, коли людина може оцінити свої старання за результатами уражаю. Той, хто працює на землі, бачить одні плоди, той хто працює з дітьми – інші. Саме тому в Пістрялівській школі було вирішено об’єднати свято «Дари осені», благодійний ярмарок «Милосердя» та батьківські збори на тему «Як зробити дитину успішною» в один яскравий захід – «Сорочинський ярмарок». Це насичене веселе дійство відбулося з ініціативи адміністрації Пістрялівської школи на чолі з директором Б.І Павлючком, а його учасниками стали учні, батьки і, звичайно, вчителі.

Осторонь не залишився ніхто: ні класні керівники, ні педагог-організатор. На благодійному ярмарку діти рекламували і продавали свою продукцію – тістечка, печиво, фрукти… До виручених коштів за ініціативою батьків, було додано ще кілька сотень гривень. Ці гроші матимуть цільове призначення: вони будуть передані вихованцям інтернатів, колишнім учням школи Валентинові та Юрієві Матею.

Наступним етапом цього насиченого подіями жовтневого дня була виставка виробів з природного матеріалу «Дари осені», яку напередодні діти виготовили вдома. Далі на мам і татусів чекав чудовий концерт «Сорочинський ярмарок», на якому батьки змогли побачити свою дитину в різних жанрах художньої самодіяльності – в танцях, піснях, декламуванні, жартівливих сценках. Велика заслуга по організації виступів належить вчителю музики Зуйченко А.В.

Святкування проходило в залі, який оформили діти з допомогою педагога-організатора Сідок Т.В., прибраному вишиванками, квітами. Перед сценою стояли хлібобулочні вироби, гончарний посуд, вироби з бісеру, корзини з овочами та фруктами. Колорит ярмарку доповнювали плетені тини з верболозу, виготовлені учнями 9 класу.

Також проводився конкурс «Моя мама – уміла майстриня», переможницею якого стала Марія Рідкошеєва, як найкраща в’язальниця. Чудові дитячі речі – шкарпетки, шапочки, кофтинки, виготовлені маминою ласкавою рукою, переплетені ніжністю і любов’ю, були, безперечно, найкращі.

Плавним переходом до батьківських зборів послужили слова відомого українського педагога Антона Семеновича Макаренка: «…Людина не може бути вихована впливом однієї особи, якими б якостями вона не володіла», завдяки глибокому змісту яких, в залі запанувала натхненна атмосфера. Загальні батьківські збори розпочалися проведенням анкетуванням з учнями «Яка ваша дитина». Вчитель Сулима М.П. Проаналізувала тести, прокоментувавши відповіді для батьків. З аналізу дитячих анкет було видно неозброєним оком, що основним вихователем для дитини завжди залишаються саме батьки, котрих сини і дочки наслідують, часто – навіть підсвідомо.

Яка персональна роль матері, щодо становлення дитячої особистості? Чим керуватись у вихованні – довір’ям чи суворим контролем? Наскільки важлива професійна компетентність та педагогічна майстерність вчителів? Чи зовнішність та дорогий одяг важливіші за інтелігентність і душевні якості? А також цілий ряд інших морально-етичних питань було порушено під час обговорення анкетування батьків. Аналізували записи вчителі О.І. Зіміровська та Л.В. Балаж, які влучно доповнювали їх цитатами відомих педагогів Макаренка, Сухомлинського, Ушинського, Коменського, висловлюючи поради та власне бачення тієї чи іншої проблеми.

Змістовний діалог між батьками та вчителями завершився красномовними, дружніми та люб’язними висновками, якими хочеться поділитися.

Любіть своїх дітей, поважайте в них особистість.

Будьте щедрішими на похвалу, скупішимо на покарання.

Не називайте їх невдахами, не кажіть, що чужа дитина краща.

Не ліпіть із них особистості за образом і подобою своїх уявлень, забуваючи про їх власну природу і час для проростання, становлення, розквіту і усвідомлення.

Пам’ятайте, що тільки тісна співпраця з учителем допоможе вам домогтися кращих результатів у вихованні. Дружіть з школою, а ми, в свою чергу, завжди підемо вам назустріч.

Надія Нагорнюк, заступник директора з навчальновиховної роботи Пістрялівської ЗОШ І-ІІ ступенів, “Панорама Мукачева”