Закарпаття: Злодії роз’їжджали на скутері, видивляючись, що б украсти

Сучасна молодь вельми полюбляє їздити «з вітерцем» на скутерах і мопедах. Лише от не всі мають кілька тисяч гривень на двоколісного «коня». Тому дехто воліє не купувати власні, а красти чужі.
33-річний ужгородець Валерій приїхав додому на мопеді «Вайпер», якого залишив на вулиці перед будинком. Увечері вирішив завезти його на обійстя, але мопеда на місці не виявилося. Потерпілий звернувся в міліцію. А вже наступного ранку подібний неприємний трафунок стався і з 31-річним жителем приміського села Коритняни, від якого угнали скутер «Акумото», який стояв у гаражі. І це ще не все. Зі згадуваних Коритнян того ранку в Ужгородський райвідділ міліції надійшло кілька повідомлень про скоєння злочинів. Зокрема, у 47-річного Володимира вночі з підсобного приміщення викрали велосипед. А з новобудови 36-річного Івана злодії поцупили бензопилу «Штіль» та електрозварювальний апарат.

Аби розібратися на місці, в село виїхала слідчо-оперативна група ужгородської районної міліції. Місцеві жителі розповіли міліції про двох незнайомих смаглявців, які вдосвіта прямували у бік поля. Міліціонери вирішили прочесати цю місцевість за селом. У рівчаку, що поріс ожиною та густими кущами, оперативники запримітили якогось молодика. Неподалік лежав велосипед. Далі з рівчака з’явився ще один незнайомець. Обох затримали. Далі в кущах міліціонери виявили крадені речі: бензопилу, зварювальний апарат тощо. Затриманих доставили в райвідділ, де були встановлені їхні особи.

21-річний Олександр родом з Виноградівщини, навчався у Часлівській школі-інтернаті. Після її закінчення залишився на Ужгородщині, але тут не мав ні житла, ні постійного заробітку. Виживав за рахунок того, що збирав металобрухт, порожні пляшки, макулатуру. Якось в Ужгороді познайомився з 23-річним Степаном з Концова. Цей хлопець теж займався подібним «промислом», тож швидко заприятелювали. Та з часом вирішили заробляти на хліб іншим шляхом – крадіжками.

На початку вересня злодійкуваті приятелі зламали вхідні двері у підвальному приміщенні будинку в Часлівцях, звідки викрали кілька сотень метрів мідного кабелю та набір ключів. Ізоляцію кабелю спалили на вогні, а сам мідний дріт здали на металобрухт. Реалізували й ключі.

На краденому скутері роз’їжджали приміськими селами, вибираючи об’єкти для крадіжок. На одній з вечірніх вулиць зауважили жінку на велосипеді. Наздогнали її й вирвали з рук поліетиленовий пакет. Потерпілій не вдалося розгледіти як слід своїх кривдників, лише зауважила, що один із них був у чорній спортивній куртці, а на голові мав кепку. Поживою зловмисників стали 120 гривень.

Наприкінці вересня приятелі поцупили 350 метрів електропроводу з дачі в селі Оноківці неподалік Ужгорода, який теж здали на металобрухт. Пізніше в Чопі за ніч викрали два велосипеди. Один продали запівдарма дорогою в Ужгород, інший збули у мікрорайоні Радванка. Реалізували й сам скутер, тож тепер виникла потреба в новому транспорті.

Якось увечері, проходячи однією з вулиць Ужгорода, зауважили біля будинку скутер. План визрів моментально: відштовхавши «Вайпера» на кілька десятків метрів, запустили двигун і понеслися нічним містом. Поїхали у бік Часлівців, але туди не доїхали, зупинившись для крадіжок у Коритнянах. У село поверталися кілька разів, а все крадене складали в густих заростях у рівчаку. Сподівалися, коли все стихне, помалу реалізувати «товар». Не вийшло, бо завадили міліціонери.

Наразі, за інформацією підполковника міліції Михайла Пискача із ВЗГ УМВС, на рахунку затриманих смаглявців 11 злочинів. Окрім крадіжок, їм інкримінується й одне пограбування. Хоча, можливо, це ще не всі їх «подвиги».

Іван ГРИЦАН, газета «НЕДІЛЯ»

nedilya.at.ua