До кінця тижня в Україні буде друге бабине літо, потім – три дні морозів і третя хвиля тепла

В Україну прийшла спека. У багатьох регіонах країни, включаючи столицю, температура піднялася до 16-20 градусів, а то і вище – у Криму взагалі на понеділок синоптики обіцяють до +24 тепла. А в Одесі на вихідні люди знову стали засмагати біля моря. Таку погоду синоптики обіцяють до кінця тижня.

За словами головного синоптика України Миколи Кульбіди, довго радіти теплу не доведеться. “Приблизно з 12 листопада чекаємо похолодання, – говорить глава Гідрометцентру. – Вночі до 1-3 градусів морозу, вдень – 3-8 градусів тепла по всій території країни. А десь з 15 листопада знову потеплішає, але вже не так, як зараз. Очікуємо приблизно 7-12 градусів вище нуля майже по всій Україні, на Півдні, можливо, термометри покажуть 15. Цей період триватиме до 20-го листопада, а що буде далі, поки невідомо “. За словами Кульбіди, за сьогоднішні теплі деньки дякувати потрібно потокам теплого повітря, які приносить до нас із Середземного моря.

До речі, не очікували заморського теплого повітря і народні синоптики. Так, за прогнозом Володимира Лиса з Волині, який він робив на початку року, 1-10 листопада має поступово холоднішати до морозів, а 8 листопада повинен йти сніг.

Про те, коли ж прийде зима, Гідрометцентр прогнозів не дає: “Але імовірно, зимова погода встановиться в країні в перших числах грудня – з морозами, можливо, зі снігом “, – говорить Кульбіда. Такий прогноз роблять і народні синоптики. Зокрема, Валерій Некрасов із Дніпропетровська говорить, сніг піде до 4 грудня, а сама зима буде суворою і затяжною – аж до квітня.

За даними Гідрометцентру, на цьому тижні в столиці – в середньому 15 градусів тепла, в п’ятницю похолоднішає до 9 градусів. З п’ятниці і до неділі температура знизиться до 8-12 градусів вище нуля, але з понеділка 15 листопада знову трохи потеплішає: 13-14 градусів. У найближчі два тижні столиці обіцяють невеликі дощі.

До речі, Київ побив 80-річний температурний рекорд. У ніч на 5 листопада було 13 – на 0,7 градусів вище, ніж у 1930 році, повідомив директор метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії Олександр Косовець. Нагадаємо, 18 липня в Києві був побитий 129-річний температурний рекорд – повітря прогрілося до 35,3, що на градус вище, ніж в 1881 р. Синоптики вважають: такі рекорди – підтвердженням глобального потепління.

tsn.ua