Ужгород: У міському центрі зайнятості відбувся День відкритих дверей для роботодавців

Найважливішою передумовою успішної діяльності всієї служби зайнятості є побудова тісної взаємодії з роботодавцями. Саме роботодавець є основним партнером в реалізації державної політики зайнятості, співпраця з яким безпосередньо впливає на якість надання центром зайнятості соціальних послуг населенню. З іншого боку, роботодавці є клієнтами державної служби зайнятості зі своїми специфічними потребами.

Для залучення роботодавців до співпраці, усвідомлення ними   важливості для суспільства та конкретної людини їхньої участі у діяльності державної служби зайнятості спеціалісти Ужгородського міського центру зайнятості проводять активну роз’яснювальну роботу щодо конкретних послуг, спрямованих на розв’язання кадрових та інших проблем роботодавця.
Напередодні відзначення професійного свята – Дня працівника соціальної сфери 5 листопада 2010 року в Ужгородському міському центрі відбувся День відкритих дверей для роботодавців. Основною метою проведення таких заходів є формування у роботодавців позитивного іміджу служби зайнятості, презентація центру зайнятості та ознайомлення із його структурою та спеціалістами. Для роботодавців, що вже тривалий час співпрацюють із центром зайнятості, це ще одна можливість обговорити результати спільної діяльності, навести приклади успішної співпраці, а для тих, які лише роблять перші кроки для налагодження співпраці, це можливість ознайомитися із соціальними послугами та перевагами, що надають їм тісні зв’язки зі службою зайнятості. Адже центр зайнятості має значні можливості для забезпечення роботодавців найповнішою інформацією про шукачів роботи, доступ до найбільшої бази даних резюме, можливість підбору персоналу на підставі професійної діагностики, організації оперативного професійного навчання претендентів на роботу, як у навчальних заходах, так і, безпосередньо, на виробництві, сприяння укомплектування кадрами шляхом надання дотації для фінансування частини витрат на оплату праці працівника, задоволення потреб у працівниках для виконання тимчасових чи сезонних робіт, оперативний підбір персоналу шляхом проведення ярмарок-вакансій. Також центри зайнятості проводять семінари для керівників, представників кадрових і фінансових служб підприємств, де спеціалісти центру зайнятості нададуть кваліфіковані пояснення та консультації щодо додержання норм законодавства про працю і зайнятість, державного соціального страхування на випадок безробіття, у тому числі при вивільненні або звільненні працівників, реєстрації трудових договорів; використання праці іноземців; працевлаштування соціально незахищених категорій населення. Протягом січня-жовтня проведено 386 тематичних семінарів, у яких взяли участь представники більш як 3 тис. підприємств. Також керівники та спеціалісти центру зайнятості здійснюють індивідуальні зустрічі з роботодавцями безпосередньо на підприємстві. Під час зустрічей проводиться анкетування щодо запланованого на наступні роки вивільнення, щодо можливостей бронювання робочих місць для працевлаштування соціально незахищених категорій населення, щодо перспективної потреби в кадрах, визначається коло професій, за якими необхідно організовувати навчання на перспективу.

Ефективна робота спеціалістів центру зайнятості та роботодавців надала можливість працевлаштувати з початку року 1656 безробітних, укомплектувати 2117 вакансій від 547 роботодавців. Усього ж за цей період  центр зайнятості володів інформацією про 3663 вакансії від 708 роботодавців. Позитивною тенденцією є збільшення кількості вакансій у ІІІ кварталі 2010 року порівняно з аналогічним періодом минулого року на 20 відсотків.

Отже, лише спільними зусиллями, завдяки партнерським відносинам та порозумінню з роботодавцями, стають можливими стабілізація ситуації на сучасному ринку праці, прискорення економічного та соціального розвитку міста, створення нових робочих місць, надання допомоги тим,  хто опинився у скрутній ситуації пошуку роботи.

Яна Антонюк, провідний спеціаліст відділу взаємодії з роботодавцями Ужгородського міського центру зайнятості