Закарпаття: Якщо 20 років тому в краї було 20 тисяч хворих на цукровий діабет, то сьогодні — більше 28 тисяч

В Україні катастрофічними темпами зростає кількість хворих на цукровий діабет, Закарпаття – не виняток. Обласний ендокринолог, завідуюча відділенням ендокринології ЗОКЛ ім. Новака Ольга Крафчик розповіла сьогодні під час прес-конференції, що років 5-6 тому у Закарпатті було 20 тисяч хворих. За 9 місяців цього року в Закарпатській області вже зареєстровано більше 28 тисяч хворих. З них 4 тисячі отримують інсулін, 15 тисяч – цуркознижувальні препарати, невелика кількість на дієтотерапії.

Усі хворі в Закарпатті на 100 відсотків забезпечені інсуліном, глюкометрами, тест-смужками тощо. “На жаль, на сьогодні в бюджеті не передбачено коштів для закупівлі цуркознижувальних препаратів. Їх ми забезпечуємо з обласного та місцевих бюджетів.

Цього року виділено 1 млн. грн.. для закупівлі таких препаратів. Але пізно був прийнятий бюджет, проведені тендери, через це лише місяць тому ми закупили препарати та лише зараз починаємо розподіляти по районах”, – розповіла О. Крафчик.

Вона також додала , що не таким складним є цукровий діабет, бо не супроводжується больовим синдромом. Але це захворювання важке ускладненнями, такими як діабетична стопа, ретинопатія (погіршення або втрата зору). Третє ускладнення – порушення функції нирок. 9 таких хворих на постійному гемодіалізі в ОКЛ.

Доцент, зав курсом ендокринології медичного факультету УжНУ Йосип Пічкар додав, що якщо зараз у світі 150-200 мільйонів осіб, хворих на цукровий діабет.

Ця хвороба дуже швидко поширюється і, за прогнозами, в 2025 році вже буде
250-300 мільйонів хворих.

На жаль, лікування від цієї хвороби – довічне. Якщо процес лікування грамотний і постійний – ускладнень довго вдається уникнути.

Фактори ризику: спадковість, наявність надмірної маси тіла, паління, зловживання алкоголем.

Провели дослідження, кілька тисяч люей перевірили рівень цукру в крові з урахуванням факторів ризику (проводили рай лікарі та громадські організації)
Той факт, що на 1 хворого – 2-3 з прихованою формою діабету – цей факт підтверджується.

Перша й основна проблема – ожиріння. Дуже різко зростає вірогідність захворювання на цукровий діабет при ожирінні. Людина повинна свідомо обмежувати фактори ризику.

Симптоми підвищення цукру в крові: перше – надмірна маса тіла (80-90 % людей старшого віку, які хворіють на діабет, мають надмірну масу тіла), невмотивована слабкість, посилене сечовиділення, особливо вночі, надмірне споживання рідини, постійна спрага. Небезпечно, коли хочеться пити, вживати напівсинтетичні напої.

Найбільш вразливий вік:

Є два типи діабету, за словами Й. Пічкаря. Перший – інсулінозалежний, ним найчастіше хворіють діти віком 10-14 років. Діабет ІІ типу не є інсулінозалежним (90-95 % хворих) – найбільша небезпека чатує з віком понад 45 років. Чим довше людина живе, тим більше зростає ризик.

В Закарпатській області виділена група ризику людей, які мають схильність до захворювання на цукровий діабет: це хворі з ожирінням, хворі на гіпертензію, вагітні, які народжували дітей з вагою понад 4 кілограми, хворі на панкреатит та гепатит.

Наталія Петерварі