Закарпаття: Підсумки участі юних шахістів краю у V-х Юнацьких іграх України

За останній час шахове життя нашої області помітно пожвавилося. Про це свідчать, зокрема, матчеві зустрічі ведучих гросмейстерів світу, дитячі шахові фестивалі в Мукачеві та Ужгороді, турніри в Берегові, Рахові, Виноградові, обласні чемпіонати, які відбуваються постійно, підтримку шахового руху з боку більшості районних, міських та обласних державних структур, неоцінений вклад у розвиток шахів мукачівця Йозефа Реша, активна робота Федерації шахів Закарпатської області.

Президент ФШ Олександр Галай зазначає, що покращення організації та проведення змагань на високому рівні не могло не сприяти росту кількості шахістів, появі нових прізвищ на шаховому небосхилі краю.

Прізвища гросмейстерів Захара Єфіменка – переможця командного чемпіонату світу з шахів, та Василя Дячука – чемпіона світу з шахової композиції золотими літерами вписано в історію спорту нашої області. Пам’ятають прихильники шахів і нашого видатного закарпатського шахіста Самуїла Ліпшіця, який тричі ставав чемпіоном Нью-Йорка, здобув чемпіонське звання інших великих міст США, на рівних змагався з найкращими шахістами світу того часу. Треба сказати, що й тепер найкращі закарпатські шахісти – міжнародні майстри Володимир Охотник, Василь Шикула, Юрій Довжик, Богдан Боршош, Олег Борічев, Віктор Бунда – успішно беруть участь у міжнародних турнірах, захищаючи кольори клубних команд зарубіжних країн, гідно репрезентують шахове Закарпаття.

Але подальше досягнення наших закарпатських шахістів у повній мірі залежить від підготовки резервів, пошуку талановитої молоді, створенні умов для розкриття цих талантів. Значну роботу в цьому напрямку проводить Федерація шахів області, яку очолює Олександр Галай. Підвищена увага до розвитку дитячих шахів дає свої результати. Більше ста дітей займаються в шаховій школі, створеній при Мукачівському міському шаховому клубі. Керівництво міста Мукачева по-державному підійшло до потреб шахістів, виділивши приміщення для нового шахового клубу на 40 посадкових місць. Цей добрий приклад мали б підтримати керівники інших міст та районів області. Безумовно, краще для всієї громади, коли діти шукають і знаходять «пригоди» за шахівницею, займаються іншими видами спорту і не шукають їх на вулиці. Свої здібності діти розкривають за допомогою тренерів, педагогів, батьків Це копітка, непомітна повсякденна праця, але коли з’являється позитивний результат – завжди приємно. Приємно, що мукачівський шахіст В’ячеслав Тіба став бронзовим призером чемпіонату України серед юнаків до 14 років; виборов право грати у фіналі чемпіонату України до 12 років ужгородський шахіст Мартин Найгебавер; проявили себе здібними спортсменами Ірина Шуста з Волівця, Тетяна Бонь із Хустського р-ну, Леся Волкова, Наталія Федака, Андрій Вачиля з Мукачева, Сергій Мучичка з Ужгорода та інші. Але головну об’єктивну оцінку стану розвитку шахів в області мали дати виступи наших спортсменів на змаганнях із шахів за програмою V юнацьких спортивних ігор України, які відбулися в м.Євпаторія.

Збірна команда області в складі мукачівців Владислава Тіби, Андрія Вачилі, Лесі Волкової, Наталії Федаки, ужгородців Сергія Мучички, Мартина Найгебавера та Ірини Шусти з Волівця відстоювали спортивну честь нашої області в цих престижних змаганнях, які відбуваються раз у чотири роки, тож взяти участь в такому змаганні вдається не кожному молодому шахісту. Особливістю даних змагань було те, що вони проводилися в трьох дисциплінах – класичні шахи, швидкі шахи та бліц. Очки нараховувалися однаково за всі дисципліни (окремо серед команд хлопців та дівчат).

За рейтингом команда хлопців була 15 серед 22 команд, а команда дівчат – 17-ою серед 19, тому за жеребкуванням у першому турі наша область зустрічалася з найсильнішими командами, до яких входили команди Миколаївської, Одеської, Дніпропетровської, Луганської, Херсонської областей, які були укомплектовані призерами України, Європи, високо рейтинговими спортсменами.

Початок змагань не вселяв особливих надій, але хлопці з кожним туром відчували себе більш впевненішими. Вони завершили змагання з класичних шахів на 15 місці. У швидких шахах команда посіла 10 місце, в змаганнях у бліці була вже п’ятою. Загалом посіла 8 місце – це відмінний результат. Упевнено протягом усіх змагань зіграв Владислав Тиба, з найкращого боку проявив себе в бліці Андрій Вачиля, з бійцівськими якостями не підвів команду і Мартин Найгебавер.

Набагато важче було змагатися дівчатам. Рівень гри відповідав рейтингу команди, тож 16 місце з класичних шахів, 18 – з швидких шахів та 16 – з бліцу (підсумкове 16 місце) цілком відповідає етапу жіночих шахів в області взагалі. Неможливо не відмітити бійцівські якості Ірини Шусти, яка проявила себе з кращого боку; ліпше могла б зіграти Леся Волкова, якій ще не вистачає досвіду, але це все попереду; найважче було Наталії Федаці, яка потрапила до команди в останній момент, та ,змагаючись із більш досвідченими спортсменками, набираючись ігрового досвіду, по завершенню змагань мала вже достойний рівень.

Підсумки участі наших юних шахістів у V юнацьких іграх України висвітлив не тільки слабкі місця в підготовці наших спортсменів, а дав змогу відчути напругу справжньої боротьби, пізнати рівень сучасних шахів, повчитися у більш досвідчених спортсменів майстерності, придбати безцінний досвід – запоруку майбутніх перемог.

Володимир Артамонов, Спорт тайм