На Закарпатті рівень захворюваності на ГРВІ в 1,6 раза менше, ніж значення епідемічного порогу

У Закарпатській області захворюваність на ГРВІ поки що не збільшилася, а у порівняні з минулим тижнем – навіть зменшилася на 10 %. На 44 тижні рівень захворюваності не перевищував минулорічного показника захворюваності і склав 235,2 випадків на 100 тисяч населення. Це – 2902 особи, що в 1,6 раза менше, ніж значення епідемічного порогу. Про це повідомила завідувач епідеміологічного відділу Закарпатської СЕС Світлана Оберемко.
За словами пані Світлани, якщо порівнювати рівень захворюваності минулого тижня з аналогічним тижнем 2009 року, то показник взагалі нижчий у 7 разів: «У перший тиждень листопада рік тому на Закарпатті розпочалася епідемія».

Світлана Обеременко пояснила, що показники захворюваності у великих містах традиційно вищий, у Закарпатті – це Ужгород та Мукачево: «Тут середній показник звертань пацієнтів – 650 випадків. Випадків грипу поки не діагностовано. Наша лабораторія проводить дослідження».

У той же час, завідувач епідеміологічного відділу Закарпатської СЕС повідомила: нещодавно була нарада за участі головного санітарноголікаря України, на якій йшлося про те, що на території Тернопільської області вже виділяється вірус грипу типу А і В. «Тому, поки не пізно, рекомендую проводити заходи ідивідуального захисту».

За інформацією епідеміологів, цьогоріч на території України та зокрема Закарпаття прогнозується циркуляція грипу А (Каліфорнія), Б (Брісбен), новий штам A «ПЕТС» (H3N2).

«Каліфорнія» та «Брісбен» вже не нові для закарпатців, – відзначила пані Світлана. – Багато хто перехворів, відповідно імунітет виробився. Що ж до грипу «ПЕТС», то це новий штам, і поки рано говорити про його клінічні прояви».

Що ж, синоптики обіцяли Україні вкрай теплий листопад. Хоч і в Закарпатті останні три дні – дощить, та на термометрі +13.

Мукачево.нет