Ужгород: На київській сцені покажуть “Ромео і Жасмин” — кращу виставу 2010 року від Олександра Гавроша

П’єсу «Ромео і Жасмин» та її автора Олександра Гавроша відкрив Всеукраїнський літературний конкурс «Коронація слова» у 2007 році. «Ромео і Жасмин» тоді отримала літературне срібло у номінації «П’єси», їй не вистачало 1 голосу до золота.

Три роки п’єса чекала на свою постановку, її надрукували в репертуарному збірнику «Коронації слова», в журналах “Дніпро” та «Київська Русь». А в 2010 році за довге чекання отримала трьох режисерів і три театри:

– керівник та режисер, доцент, кандидат філологічних наук, член Спілки театральних діячів України Ірина Савченко оживила у студентському театрі «Вавилон».

– дипломна робота випускника Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого Микола Данилюка на Малій сцені Одеського тюгу;

–  режисер Анатолій Канцедайло поставив на сцені Дніпропетровського академічного музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка;

Але ПЕРШИМ став театр «Вавилон». Творча група з постановки зробила справжній театральний резонанс. І за це отримала чимало перемог. «Ромео і Жасмин» визнана «Кращою виставою 2010 року» на конкурсі аматорських театральних колективів «Київська театральна весна – 2010». Отримала І місце на фестивалі аматорських театрів «Театральний форум 2010» (м. Ірпінь, травень 2010). А також на цьому ж фестивалі «Вавилон» переміг у трьох номінаціях за Кращі ролі з чотирьох. Краща чоловіча роль – Роман Фелоненко за Пса Чарлі, Краща жіноча роль – Ольга Позігун за Чаплю Жасмин, Краща чоловіча роль другого плану – Андрій Шатров за Кіт Маркіз.

Крім традиційних театральних показів, ця вистава була представлена творчій інтелігенції м. Києва та фундаторам Всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова» у Національному музеї літератури України.

І про саму виставу. Зворушлива історія про старого Пса Чарлі, який покохав поранену Чаплю Жасмин, не залишила байдужими акторів. “До репетицій приступили з натхненням. Весь час фантазували і привносили свої нові знахідки. А студент-філолог Роман Фелоненко, який виконував роль головного героя Чарлі (він же Ромео), спеціально для спектаклю віз зі свого рідного села, що на Чернігівщині, цілий лантух сіна”, – радісно розповідає Ірина Савченко.

Студенти зіграли людей і тварин в єдиному світі. Єдиною ознакою відмінності залишився закарпатський діалект, яким спілкуються люди, котрий вміло подав Олександр Гаврош.

Пес Чарлі (Роман Фелоненко) – це старий служака у камуфляжі, щоправда відсутність ременя, чобіт і довге пасмо волосся свідчать про те, що він давно живе не за уставом.

Кіт Маркіз (Андрій Шатров) – поважний філософ сільського подвір’я вилежується на даху, весь час іронізує щодо Чарлі, Півня, Господині і щоразу ласує чимсь смачненьким. На сцені сьогодення у кота є магнітофон, у півня – бінокль і модна зачіска, на камуфляжі старого Пса Чарлі – шеврони українського війська…

Вирізняється з усіх мешканців цього модного подвір’я лише поранена Чапля Жасмин. Вечірня сукня і біла сукня – чомусь вона здається не своєю. Розповідає про волю, місця, де не буває зими і про те, як за законами її зграї кожен несе відповідальність за ближнього… Тож не дивно, коли Пса Чарлі господарі женуть з двору, перед ним постає питання вибору. І що обирає він, дізнаєтесь на виставі.

«Те, що я емоційно пережила з львів’янами 15 вересня на виставі «Ромео і Жасмин», змушує мене підбурити киян відвідати постановку театру «Вавилон», – коментує натхненниця «Коронації слова» Тетяна Логуш. – Адже щиро бажаю, щоб люди навчились мріяти, вірити у людяність і самі давали частіше приклади людяності. А ця вистава стає таким душевним каталізатором. Давайте емоційно вибухнемо разом! Приходьте».

Про автора: Олександр Гаврош народився в Ужгороді. Закінчив факультет журналістики Львівського Національного університету імені Франка. Працює в закарпатських та всеукраїнських ЗМІ. Має понад тисячі публікацій у пресі. Член Асоціації українських письменників. Окремі твори перекладені білоруською, словацькою, сербською, польською мовами.
Переможець «Коронації слова» 2007 року (ІІ місце) за п’єсу «Ромео і Жасмин».
Дипломант «Коронації слова» 2008 року за п’єсу «В Парижі красне літо…».
Вибір видавців “Коронація слова – 2010” у номінації “Романи” за твір «Галуна-Лалуна або Іван Сила на острові Щастя» (“Видавництво Старого Лева”, 2010).
Лауреат 10 Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2008» в номінації «Дитяче свято — Твори для середніх і старших школярів». Лауреат журналістської премії імені Йосипа Терелі у 2009 році. Дипломант конкурсу “Золотий лелека – 2009» за “вишукану інтерпретацію закарпатських легенд у “Сказаннях Срібної Русі”.

Спочатку п’єсу «Ромео і Жасмин» коронували експерти, а потім постановки – глядачі. Станьте причетним до успіху українського театрального мистецтва і ви 12 листопада 2010 о 19.00 на «Книжковому світі – 2010» за адресою: вул. Фізкультурна, 1 (Інститут фізкультури, М.Республіканський стадіон, Київ).

«Коронація слова» висловлює щиру подяку організаторам «Книжкового світу – 2010» за допомогу у популяризації сучасного театрального мистецтва.

Про «Коронацію слова» ви можете дізнатись на офіційному сайті конкурсу koronatsiya.com!

Додаткову інформацію щодо вистави ви можете отримати в Ірини Новоставської, медіа-координатора «Коронації слова» за тел. 067 232 50 20 чи електронною скринькою: press.koronatsiya1@gmail.com.

Олександр Гаврош, журналіст, член Асоціації українських письменників, Мукачево.net

One thought on “Ужгород: На київській сцені покажуть “Ромео і Жасмин” — кращу виставу 2010 року від Олександра Гавроша

  • 03.03.2012 at 19:38
    Permalink

    …брехлива маячня бездарного Гавкоша – політичного цигана…

Comments are closed.