В Ужгороді відбувся перший технічний семінар проекту ЄС “Практика управління відходами у Закарпатській області”

Сьогодні, 11 листопада, в Ужгороді відбувся перший технічний семінар проекту «Практика управління відходами у Закарпатській області». Участь у семінарі взяли заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр, керівник проекту “Управління відходами – ENPI Схід” Поул Саймон та інші.

Головною метою проекту є вдосконалення управління відходами шляхом підтримки найкращих стандартів на очисних підприємствах, збільшення обсягів збору відходів і сортування, а також збільшення повторного використання, відновлення та безпечної утилізації відходів.
Як повідомив Поул Саймон, у рамках проекту заплановано досягти повної інвентаризації існуючих невідповідних звалищ відходів у ме¬жах області та інтегрувати стратегію з управління відходами на 15 років для Закарпатської області. Після запровадження в краї єдиної стратегії управління відходами знайти інвесторів буде значно легше. З-поміж усіх областей України Закарпатську область обрано з огляду і на транскордонний аспект, адже через забруднення річок пет-пляшками страждають території сусідніх країн.

Заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр констатував, що область надзвичайно зацікавлена в реалізації проекту, адже проблеми з утилізацією побутових відходів є серед ключових в регіоні.

– Ми потребуємо застосовування європейських підходів до розв’язання актуальної проблеми. Край позицінує себе як туристично-рекреаційний, тому влада всіляко підтримуватиме розробку нової стратегії поводження з побутовими відходами, – зауважив Віктор Іванович.


ДЛЯ ДОВІДКИ: Проект “Управління відходами – ENPI Схід” покликаний сприяти країнам-партнерам в їхніх зусиллях щодо зниження ризиків, що виникають через неналежне управління відходами. Він буде впроваджуватися в Азербайджані, Білорусії, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні, а також Російській Федерації. Загалом, з різних фондів Євросоюзу на проект виділять близько 6 мільйонів євро. Закарпатська область – єдина в Україні, що потрапила до нової програми.

Прес-центр Закарпатської ОДА