Закарпаття: Місцеві політологи про призначення Віктора Балоги міністром МНС

Нагадаємо, президент Віктор Янукович 12 листопада призначив лідера «Єдиного центру» Віктора Балогу Міністром з надзвичайних ситуацій.

Ось як коментують сайту KarpatNews.in.ua це призначення закарпатські політологи:

Керівник громадської організації «Закарпатський центр політичних досліджень» Віктор Пащенко:

Політична ситуація від призначення однієї людини не змінюється. Політична ситуація – це доволі інерційний і сталий процес. Але, очевидно, що це вплине на зміну настроїв у верхівці політикуму, на настрої керівників політичних організацій в області. В даному випадку призначення Балоги – це зміцнення адмінресурсу «Єдиного Центру». Керівники політичних організацій будуть його враховувати. До цього ЄЦ формально не мав адмінресурсу.

Політолог Роман Офіцинський:

Таке рішення невмотивоване, позбавлене глузду і суперечить логіці «Партії Регіонів». Це – якісь коаліційні торги: як на регіональному рівні, так і в оточенні Віктора Януковича. Це – інтрига всередині президентського оточення, боротьба між групами впливу. Одна із цих груп вирішила когось підсилити, а когось послабити. Мабуть, для 90 % оточення ПР це рішення є незрозумілим. Вперше ПР залишає Балозі в аренду область. Тепер для них це – закритий для проникнення край. Балога ж сам по собі – регіональний політик, а не політик загальнодержавного рівня. Він не має достатнього ресурсу. Тим більше, що результати «Єдиного Центру» на виборах у Закарпатті не є реальними. Вони майже в чотири рази завищені внаслідок застосування нечесних технологій на виборах, внаслідок підкупу. Януковичу Балога, навряд чи, потрібен. Це призначення, по суті, нічого не змінює. Вважаю, що ситуація поки що залишатиметься не визначеною і потрібно буде подивитися на кілька наступних кроків. Не знаю чи посилиться адмінресурс ЄЦу на Закарпатті. Швидше за все йтиме мова про збереження цього адмінресурсу і збереження людей Балоги на посадах. Але знову ж таки збереження його адмінресурсу не входить в інтереси «Партії Регіонів», яка не звикла ні з ким ділитися. Тому – змін великих не очікую. Тобто, чогось перспективного в цьому призначенні немає, є лише щось ситуативне. Вважаю також, що в області можуть відбутися кадрові рішення такого ж абсурдного типу.

Політолог Федір Шандор:

Значних революційних змін не очікую від цього призначення. Ситуація, грубо кажучи, стабілізується. Зрозуміло хто – сильний та хто буде формувати коаліцію. Можу сказати, що в Закарпатській обласній раді буде «сильнійша» коаліція «Партії Регіонів» та «Єдиного Центру». Стабілізується ситуація тому, що в області переміг «Єдиний Центр». Але, по суті, цього їм недостатньо було для коаліції. Тепер Балога опиниться в МНС за призначенням регіоналів. Тож, очевидно, були паритетні домовленості. Тобто, все тепер буде гарно, 50 на 50. І тепер бачимо чітко: хто відповідальний за Закарпаття у Києві. Вважаю, що губернатор, у зв’язку з цим призначенням, не зміниться, бо їм потрібно тут закріпитися і виграти наступні парламентські вибори. А от заступники або начальники управлінь, тобто прямі виконавці можуть змінитися.

Директор Регіонального філіалу Національного інституту. стратегічних досліджень в м.Ужгороді Світлана Мітряєва:

Призначення Віктора Івановича на цю посаду – це компроміс, який досягнутий у зв’язку з тим, що «Партія Регіонів» не набрала тієї кількості голосів, яка б дозволила їй бути в більшості. Віктор Балога показав, що він є гравець широкого плану, що він мислить масштабно, тактично і психологічно. І Балога приніс той результат, якого від нього, можливо, дехто і не очікував. На мою думку, цей результат досягався не лише в останній час, а протягом тривалого періоду. Інше питання – якими шляхами досягався цей результат. Десь для цього застосовувалися не дуже коректні методи. Але провина провладної партії у тому, що вона не змогла за цим прослідкувати. Тому вплив Віктора Івановича – як політичного лідера і як особистості, буде посилюватися в області. В принципі, це – добре, бо завдання економічної модернізації і стратегічного вирішення питань зовнішнього вектору мають бути відпрацьовані в кожному регіоні. А для цього має бути більшість в обласній раді і виконання доручень, що йдуть по вертикалі Президента. Добре це й тому, що на посаді мера Ужгорода зараз знаходиться людина Віктора Івановича. Тому не буде тієї конфронтації, яка могла би бути в іншому випадку. Безумовно, будуть і кадрові зміни в області.

Політолог Сергій Федака:

— По-перше це означає, що Балога домовився з Президентом і, мабуть, домовився не тільки про власну посаду, але і про якісь преференції для своєї команди в області. На мою думку, посиляться його позиції , бо він має купу своїх родичів і велику команду… Вважаю, що може його людина опинитися в кріслі голови Закарпатської обласної ради. Оскільки він став міністром, то зміцнюється його адмінресурс в області.

З політологами телефоном спілкувався Віктор Тар, KarpatNews.in.ua