Московський патріархат попросив у Януковича Херсонес

Відновлення зруйнованого у війну Свято-Володимирського собору на території Херсонесу поклало початок наступу на землі заповідника УПЦ Московського патріархату.

РПЦ навіть надіслала листа президенту Віктору Януковичу, щоб посприяв. “…прошу Вашого сприяння у благій справі… На даний час ні Свято-Володимирський собор, ні храм Семи священномучеників херсонеських не є власністю Церкви, а передані їй лише в користування. Щодо інших храмів, монастиря та монастирських корпусів, вони, як і раніше, належать Національному заповіднику “Херсонес Таврійський” та використовуються ним не за церковним призначенням”, – йде мова в листі, який підписав Лазар, митрополит Сімферопольский і Кримський.

Леонід Марченко, директор національного заповідника “Херсонес Таврійський” стверджує, що так, реконструювати пам’ятки важко через брак грошей, але РПЦ буде використовувати будівлі не як рідкісну пам’ятку, а для своїх потреб.

Відзначимо, що майже половина території стародавнього Херсонесу – а це 20 гектарів – століття тому належала Свято-Володимирському чоловічому монастирю. Церква господарювала тут 70 років. На руїнах Херсонеса монахи звели дві церкви, лазню, готель, трапезну, підсобки, келії, мертвецьку. Розбили сади та виноградники, влаштували цвинтар. Вже тоді археологи забили тривогу.

В архіві музею зберігається відвертий лист графині Уварової до Миколи другого, датований 1902 роком. Очільниця Московського археологічного товариства благає імператора відселити монастир.

“Головне нещастя Херсонеса – це існування на його руїнах монастиря, що…. має численну братію, котра тиняється по всіх руїнах, дозволяє собі таємні розкопки та розкрадає знахідки. Руйнування Херсонеса дійшло до крайніх меж…. неможливо зберегти пам’ятки. Врятуйте стародавній Херсонес, яким можна пишатися… і користуватися…, як пишається та користується Помпеєю Італія”.

А зараз навіть часткова церковна присутність, кажуть археологи, шкодить Херсонесу. Приклад під ногами – дорога до собору. Плитка на піску – робота заповідника. Будь-коли можна зняти і почати розкопки. Асфальт прокладено церквою.

tsn.ua