Чи буде довговічним союз ПР і ЄЦа — “союз гіганта із пігмеєм”? — Експерти

Після призначення Віктора Балоги на посаду міністра МНС закарпатські політологи спрогнозували значні кадрові зміни на Закарпатті, зміцнення адмінресурсу «Єдиного Центру» та «міцну» коаліцію «ЄЦу» і «Партії Регіонів». Але чи надовго це? Наскільки міцний цей союз? В чому збіг та розбіжності інтересів нових союзників? З цими питаннями журналісти KarpatNews звернулися до закарпатських політологів.

Політолог Роман Офіцинський: «Ну який може бути союз гіганта із пігмеєм?»

Чи буде тривалим союз «Партії Регіонів» із «Єдиного Центру» ?

— Думаю, що він не буде тривалим. Це лише ситуативна комбінація, яка спрямована на якісь своєрідні «різні», пов’язані з можливими парламентськими виборами, що мають відбутися в березні наступного року. Якщо – в березні вибори не відбудуться – тоді цей союз розхитається. Ну, який може бути союз гіганта із пігмеєм ? Можна говорити про партнерство тоді, коли є одна вагова категорія. Тут її немає. Таких людей як Балога в Україні – сотні. Він – не олігарх у загальноукраїнському значенні. В нього навіть немає Буковеля, яким володіє Коломойський на Прикарпатті. Тобто, це не є якась потужна промислово-фінансова група, що має свою політичну візитку. Тому, це – лише такий робочий варіант, пов’язаний, швидше за все, із меркантильними інтересами: якась група зараз непогано заробила у прямому і в переносному значенні слова.

У чому інтереси регіоналів і єдиноцентристів можуть збігатися, а в чому ні ?

— Тут я не бачу інтересів, які б збігалися. Якщо йде мова про регіональне представництво, то ніколи не можна будувати союзів пов’язаних на неспроможності влади опанувати ситуацію в якомусь регіоні. Більше є розбіжностей. Фактично, «ПР» суперечить і своєму курсу, і своїй ідеології. Вона деморалізовує і дезорієнтовує не лише виборців, але й своїх партійців, які, до цього, зовсім по-іншому працювали, мали інше бачення. Тому, якщо і є збіг інтересів, то тільки якийсь «тіньовий», прихований. Тож, це така собі кулуарна інтрига, яку можуть пояснити лише штатні речники.

Політолог, керівник громадської організації «Закарпатський центр політичних досліджень» Віктор Пащенко: «Союз «ПР» і «ЄЦу» може трансформуватися в якусь іншу політичну силу»

Чи буде довгим союз «Партії Регіонів» із «Єдиним Центром»?

— Чи буде він тривалим, залежить від того, які з цих груп посиляться, а які послабляться. Якщо визначальна лінія між «Єдиним Центром» і «Партією Регіонів» буде посилюватися, то цей союз може бути достатньо тривалим, причому, він може перерости не лише на цю каденцію виборів. На мою думку, може навіть трансформуватися в якусь іншу політичну силу. Цей варіант найбільш імовірний, і не лише через політичні причини, а перш за все, через економічні.

В чому інтереси регіоналів і єдиноцентристів можуть збігатися, а в чому ні ?

— Об`єднати ці дві політичні сили можуть спільні економічні інтереси. До прикладу, перед Закарпаттям сьогодні відкривається дуже багато економічних перспектив. Є широке поле для їхньої спільної діяльності: розвиток туризму та рекреації, «Євро-2012», ідея проведення Олімпійських ігор… На Закарпатті є багато об’єктів, на яких базується матеріальна основа головних політичних гравців. Всі ці об’єкти потребують належної інфраструктури. Одній якійсь партії з цим завданням впоратися важко, потрібна співпраця. Тож економічні підстави для міцного і тривалого співробітництва між цими політичними силами є. Другий варіант – менш імовірний: якщо політичні амбіції, а десь «гризня» – переможуть. Тоді це переросте в політичну конкуренцію. Посварити їх може політика, політика не місцевого рівня. Можуть посварити якісь геополітичні питання: якщо «ПР» скотиться до курсу обмеження демократичних свобод, якщо посилить владу до того рівня, коли почнуть прибиратися із політичної арени узагалі усі конкуренти, якщо буде побудова авторитарної жорсткої моделі, за прикладом Росії. Оці питання можуть призвести до політичних війн між ними, але таких підстав, на мою думку, не буде. Принаймні, найближчі рік-два.

Політолог Сергій Федака: «Єдиний Центр» і «Партію Регіонів» можуть роз`єднати бізнесові інтереси.

Чи буде довгим союз «Партії Регіонів» із «Єдиним Центром» ?

—- Дуже важко сказати. Зрозуміло, що цей союз не буде постійним. Протримається, може, десь рік-півтора. Не більше. Фірма «Барва» має свої бізнесові інтереси, які, в решті-решт, розійдуться з інтересами команди Януковича.

В чому інтереси регіоналів і єдиноцентристів можуть збігатися, а в чому ні ?

— Якщо йдеться про розбудову інфраструктури, доріг, розвиток туризму, то тут – збігаються. А те, що стосується бізнесу, зовнішньо-економічних зв’язків, то тут – розійдуться.

З експертами телефоном спілкувався Віктор ТАР, KarpatNews.in.ua