Закарпаття: У Мукачівському держуніверситеті відбудеться Міжнародний тиждень моди

День студента є символічним об’єднанням студентів усіх факультетів і всіх навчальних закладів. Це, в першу чергу, згуртовує колектив, допомагає роззнайомитися і проявити взаємопідтримку, а головне – гуртом веселіше.

У Мукачівському державному університеті 17 листопада відзначатимуть святковим дійством. Про це нам розповіла відповідальна за виховну роботу в університеті – Діана Вікторівна Максименко – кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку, аналізу й аудиту господарської діяльності. Вона також зазначила, що програма святкування включає в себе ряд просвітницьких, громадських, культурно-мистецьких та спортивно-масових заходів для молоді і розрахована на період з 15 по 17 листопада.

Згідно з традицією, яка склалася протягом 15-ти років, – каже пані Діана, – в урочистій обстановці відбудеться посвята першокурсників у студенти. Звичайно ж, з добрими напутніми словами й побажаннями цікавих незабутніх моментів від студентського життя й успішного навчання перед студентством виступить ректор Мукачівського державного університету, доктор хімічних наук, професор – Мигалина Юрій Вікентійович, а також студенти старших курсів і голова Студентської ради університету. Крім усього іншого, 15-16 листопада відбудеться турнір з футзалу між командами студентів та викладачів різних факультетів, які позмагаються за головний Кубок, а також концерт, де виступить хоровий колектив з Ужгородського національного університету. Також вже розпочався і триває конкурс студентських груп університету на кращу стінгазету-привітання до Дня студента – переможця оберуть на святковому концерті 17 листопада. Свято буде приправлене веселою музикою, виступами вузівських команд КВН, урочистостями, подарунками, феєрверками і, звичайно, хорошим настроєм.

Та цього року в рамках святкування Дня студента у Мукачівському державному університеті вирішили провести тиждень технологічного факультету – Mukachevo Technological Week (17-23 листопада). Цей факультет готує спеціалістів, котрі мають на меті вирішити одне із протиріч, а саме – зробити красиві й оригінальні речі практичними, зручними й добре пристосованими до сучасного життя. Мова йде про дизайнерів і фахівців у галузі легкої промисловості. Програма тижня досить насичена. Вона включає різноманітні заходи: виставки, конкурси, майстер-класи, прес-конференції та найбільш вагомий в цьому списку – Міжнародний конкурс молодих дизайнерів одягу, взуття та аксесуарів «Новий колорит – 2010», який відбудеться 18-20 листопада. Саме про нього, а також про інші цікаві проекти ми попросили розказати Оксану Петрівну Козарь – профессора, кандидата технічних наук, декана технологічного факультету.

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про «мукачівський тиждень моди» і можливість студентів вашого вузу самореалізуватися

– Конкурс «Новий колорит» – це вже традиція МДУ, він проводиться щороку. Та ми рухаємося вперед, розвиваємося – адже раніше конкурс був всеукраїнським, а тепер став міжнародним. Ми вийшли за рамки однієї країни. «Новий колорит» – це конкурс молодих дизайнерів одягу, взуття та аксесуарів, де кожен може проявити себе, спробувати, на що здатен, і що теж важливо, поділитися досвідом, так би мовити «показати себе й подивитися на інших». Родоначальницею та ідейним натхненником конкурсу у 1999 р. стала доцент кафедри технології та конструювання швейних виробів Коваль Тетяна Володимирівна, на сьогодні – керівник Студентського Будинку моди. Цього року конкурс пройде вже вшосте, тож учасники матимуть нагоду поспілкуватись в колі друзів, оцінити роботи колег, відпочити та ознайомитись з мальовничими краєвидами нашого Закарпаття.

– Який головний приз?

– Головний приз – це Гран-Прі. Він буде вручений за кращу колекцію, яка поєднає в собі оригінальність, єдність, стильність композиції та неординарне стильове рішення. До речі, Гран-прі можуть і не призначити, такі випадки вже бували, але сподіватимемося, що цього року хтось таки вразить журі у саме серце своїми незвичними ідеями та рішеннями. Крім цього, будуть призи і подарунки від спонсорів – підприємств легкої промисловості регіону. Нам дуже багато допомагає місто і в цьому році конкурс пройде під патронатом мера Ленд’єла З.З.

– Звідки приїдуть учасники і скільки їх?

– Учасниками цього студентського форуму окрім наших студентів, буде молодь з різних вузів України (міста Київ, Хмельницьк, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Вінниця, Харків, Луганськ), а також з-за кордону – свою участь підтвердили Росія, Польща та Угорщина. На даний час подано заявки на участь близько 60 колекцій одягу і взуття. Третя частина з них – це роботи студентів нашого вузу.

– Для такого заходу потрібно ретельно обирати журі. Хто виступить у цій ролі на цей раз?

– В роботі журі конкурсу братимуть участь мистецтвознавці, провідні фахівці в галузі моди, митці та викладачі вузів-учасників. За роки проведення конкурсів членами журі були Вікторія Гресь (м. Київ), Олександр Коровицький (м.Львів), Ірина Банова (м. Хмельницький), Зося Колотушкіна (мю Київ), Ганна Бабенко (м.Київ), Ольга Куц (м.Ужгород), Золтан Мічка (м.Мукачево) та багато інших висококваліфікованих майстрів своєї справи. Участь у конкурсі дає можливість випускникам факультету вдало влаштуватися на роботу до відомих дизайнерів. На сьогодні наші випускники працюють у Вікторії Гресь, Оксани Караванської, Михайла Вороніна та мають власні дизайнерські ательє.

– Тож конкурс допомагає влаштуватися на роботу. Крім цього, яка мета заходу?

– Наша мета – об’єднати талановитих молодих дизайнерів з різних куточків України та ближнього зарубіжжя, сприяти розвитку їх творчого потенціалу, надати реальні перспективи подальшого професійного зросту авторам-початківцям, створити можливості для планомірного обміну досвідом, знаннями і новими технологіями в сфері освіти, мистецтва, дизайну та конструювання костюма. Наші студенти беруть участь у багатьох подібних конкурсах і привозять призи, але не всі мають таку змогу, а тут, на місці, це зробити значно легше. Також тут присутній дух змагання та елемент конкуренції, є змога подивитися, хто на що здатен, і зарекомендувати себе. А ще ми у процесі профорієнтаційної роботи заохочуємо молодь вступати на наш факультет, піднімаємо імідж технологічних та інженерних спеціальностей і зокрема фахівців легкої промисловості. Адже не секрет, що на сьогоднішній день мало хто хоче працювати інженером-технологом чи інженером-конструктором – тому що це непроста, трудомістка, але надзвичайно потрібна та дефіцитна професія.

– До речі, скажіть кілька слів про сам технологічний факультет.

– Цей факультет – один із перших, започаткований у 1997 році. Він невеликий: дві спеціальності і три кафедри – технології і конструювання швейних виробів, виробів із шкіри (взуття) та інформаційних технологій. Готуємо спеціалістів за 4 спеціалізаціями – технологія, конструювання, експертиза матеріалів і виробів та комп’ютерний дизайн, два останніх – найпопулярніші серед студентів. Готуємо бакалаврів, спеціалістів і магістрів. Ми маємо дуже сучасні лабораторії з різним обладнанням та устаткуванням і готуємо чудових спеціалістів-практиків.

– Конкурс молодих дизайнерів «Новий колорит» – широкий і потужний проект, але є ще три інші.

– Так. Ми маємо намір реалізувати ще три проекти. У рамках тижня технологічного факультету пройде конкурс творчих робіт школярів області під назвою «Майбутній кутюр’є», котрий входить у програму святкування Дня студента, тому що вже розпочався збір робіт талановитих школярів. “Майбутній кутюр’є” – це конкурс дитячих та юнацьких творчих робіт. Мета акції – пошук юних талантів, підтримка творчих інтелектуальних здібностей у дітей та юнацтва. У конкурсі можуть брати участь учні навчальних закладів області в таких категоріях: учні 7-9 класів; учні 10-11 класів; учні ліцеїв, профтех-училищ, коледжів. Учасники конкурсу представляють власні роботи в одній із заявлених номінацій (не більше 3-х від одного автора): творчий ескіз (малюнок); аплікація; колаж; об’ємна композиція; іграшка. На сьогоднішній день ми отримали вже близько 70 робіт, з яких журі обере кращі, які увійдуть у фінал, що відбудеться 20 числа. А 17-18 – запрошуємо учнів в університет для перегляду виставки кращих творчих робіт, щоб діти мали стимул працювати й надалі. Таким чином ми також популяризуємо технологічний факультет. Ще один проект – це конкурс художніх виробів серед студентів технологічного факультету. Адже основна концепція підготовки фахівців для індустрії моди в Мукачівському державному університеті полягає в тому, щоб студент володів креативною фантазією та професіональними практичними навиками. Тому за роки навчання в університеті студенти самостійно виконують окремі вироби та колекції в матеріалі, беруть участь в найрізноманітніших виставках, конкурсах, олімпіадах. Завдяки цьому, по закінченні університету в них вже є портфоліо з самостійно реалізованими проектами, що допомагає при прийомі на роботу. У конкурсі можуть взяти участь молоді дизайнери – студенти ВНЗ або спеціалізованих шкіл, молоді спеціалісти з трудовим стажем до 3-х років та професіонали зі стажем більше 3-х років (ця категорія учасників тільки для випускників МДУ): вік учасників – до 35 років, кожен учасник може взяти участь тільки в одній із номінацій. Це своєрідна можливість для всіх виробити техніку роботи, власний смак і бачення, вміння поєднувати, експериментувати, розробляти колористику й композиційність, проявляти власне «я». Кожен проект потребує індивідуального підходу. Та, незважаючи на це, усі вони доповнюють один одного, залучають широке коло учасників і дають змогу студентам самореалізуватися, показати власні ідеї, здобутки й навики. У всіх у них спільна мета – підняття іміджу фахівців легкої промисловості та інженерної галузі.

– Чим же закінчиться грандіозне святкування?

– 23 листопада відбудеться четвертий, заключний, проект – круглий стіл за участі конкурсантів, учасників тижня технологічного факультету МДУ, представників ректорату, міської й обласної ради, представників підприємств легкої промисловості області та представників ЗМІ. Основна мета круглого столу – окреслення та аналіз основних питань надання інженерної освіти, роботи підприємств легкої промисловості регіону і спроба вирішення проблемного трикутника – освіта – підприємство – влада, а ще підняти питання майбутнього працевлаштування випускників інженерних факультетів. Після кожного з чотирьох проектів відбуватиметься підбиття підсумків, оголошення результатів, визначення переможців та нагородження.
Я повинна сказати, що дуже велику частину роботи з організації конкурсу бере на себе Студентський оргкомітет та Студентська рада університету. А студенти у нас хороші, тож все вийде якомога краще. Я бажаю нам удачі!

Неділя