Закарпаття: На кордоні з Угорщиною в українця реквізували закордонні сири, ковбаси і в’ялене м’ясо

Щороку з наближенням Різдвяних свят у пунктах пропуску Чопської митниці зростає кількість порушень митного законодавства при переміщенні в Україну продуктів харчування.

Ось останній випадок: 15 листопада в пункт пропуску “Тиса” для в’їзду в Україну прибув мікроавтобус „Mercedes Benz 312”, яким керував наш співвітчизник. При проведенні митного контролю інспектори митниці  з’ясували, що водій «забув» задекларувати вироблені в Італії 173 кг. сирів “Grana Padana”,  “Maasdam”, “Asiago”, “Petit Brie Plasir”, “Philadelphia”, 26 кг. в’яленого м’яса “Luciani“ та 10 кг. ковбаси “Salsiccia Picante“, загальною вартістю 26 800 грн.
Таку «забудькуватість» митники кваліфікували за ознаками статті 340 Митного кодексу України, а продукти іноземного виробництва вилучили у власника до рішення суду.
Особам, які везуть з-за кордону продукти харчування слід пам’ятати, що чинним законодавством України чітко регламентовано порядок і норми переміщення в Україну товарів та предметів. Так, Постановою Кабінету Міністрів від 13.12.2001 р. № 1652 встановлено, що громадянам дозволяється переміщувати на митну територію України без письмового декларування з розрахунку на одну особу:
•    горілчані вироби – 1 л, вино – 2 л, пиво – 5 л, тютюнові вироби – 200 г ;
•    продукти харчування на суму до 50 євро, що ввозяться:
– в упаковці виробника, – у кількості 1 упаковка кожного найменування;
– без упаковки – у кількості 2 кг кожного найменування;
– як неподільний продукт, готовий до безпосереднього вживання, у кількості 1 одиниці  кожного найменування.
Разом з тим, законодавець передбачив за працівниками митного органу право звертатися до особи, яка ввозить в Україну продукти харчування, з вимогою про заповнення письмової декларації, навіть у випадку, коли вона вважає, що в наявності лише дозволена їх кількість. І ця вимога представника митного органу підлягає обов’язковому виконанню.

В.П.Лось, начальник Чопської митниці