Закарпаття: На малій батьківщині Фірцака-“Кротона” відбувся відкритий Кубок області з важкої атлетики

Нещодавно у чудовому спортзалі Білківської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник фізичного виховання – відомий футбольний арбітр Іван Староста) відбувся відкритий кубок області з важкої атлетики, присвячений пам’яті відомому богатирю Карпат Івану Федоровичу Фірцаку-Кротону. У ньому взяли участь понад сімдесят важкоатлетів із Виноградова, Сваляви, Ужгорода, Іршави, Великого Березного (юнаки – 1994 р.н. і старші, дівчата – 1994 р.н. і старші).

Головна мета цих змагань – популяризація важкої атлетики та вшанування й увіковічення пам’яті найсильнішої людини Планети ХХ століття.

Україна завжди славилася своїми богатирями. Фізична сила цінувалася у воїнів Київської Русі, козаків Запорізької Січі, легендарних опришків. У народі до цього часу збереглися легенди про надзвичайну силу фастівського полковника Семена Палія, відомих борців Піддубного, братів Куценків і, звичайно, закарпатця Кротона, а нині – Василя Вірастюка, котрий уже кілька разів був гостем у рідному селі Івана Федоровича – Білках.

У цьому році спортивна громадськість відзначала 115-річницю важкої атлетики в Україні. А все починалося у 1895 році, коли київські лікарі І. Гарнич-Горницький та А. Анохін заснували гурток аматорів силових видів спорту.

Із того часу в Україні почалися регулярні змагання з важкої атлетики. Українські важкоатлети успішно виступали на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи.

На сьогодні шість українських спортсменів ставали чемпіонами Олімпійських ігор, а запорізький богатир Леонід Жаботинський досягнув цього високого звання двічі.

У Закарпатті теж є чимало важкоатлетів, котрі домоглися вагомих успіхів на важкоатлетичному помості. Це, в першу чергу, майстер спорту міжнародного класу Віктор Біляк, богатирі-брати Вінери та Григоровські з Мукачева та Ужгорода. Понад 30 закарпатців виконали норматив майстра спорту СРСР та України з важкої атлетики, гирьового спорту, армреслінгу тощо.

***

На урочистому відкритті змагань сільський голова Білок Василь Зейкан сказав, що відтепер ці змагання щороку проводитимуться у рідному селі видатного спортсмена і земляка Івана Фірцака. «У нас є хороший спортивний зал, де навесні поміняємо підлогу, пофарбуємо вікна, двері та зробимо санітарну побілку стін. Ці змагання наступного року плануємо проводити раніше і надворі. До речі, – наголосив Василь Семенович, – у нас шкільне спортивне містечко чи не одне з найкращих не тільки у районі, але й області. І за це, в першу чергу, потрібно завдячувати керівнику фізичного виховання Івану Старості. Він зумів організувати вчителів і учнів школи для будівництва спортивного майданчика зі штучним покриттям. Він нам обійшовся майже у три рази дешевше, аніж у селі Заріччя. Тепер керівник фізичного виховання планує, крім баскетбольних, гандбольних, волейбольних майданчиків, побудувати і тенісний корт. Одне слово, ми вже відтепер починаємо готуватися до змагань наступного року. Запросимо разом із управлінням у справах молоді та спорту облдержадміністрації (начальник – Я. Свида) та обласною радою ФСТ „Колос” (голова – М. Тимчак) юних важкоатлетів не тільки із Західних областей У;країни, а також Угорщини, Румунії та Словаччини. Іван Фірцак побував у 64 країнах світу, де показував свою силу й красу тіла. Чому б нам цього не зробити, щоб через 5-6 років до нас приїхали важкоатлети бодай із 15-20 країн. Кротон цього заслужив, щоб про нього знову заговорив увесь світ».

Члени оргкомітету, учасники змагань та гості вшанували світлу пам’ять відомого богатиря хвилиною мовчання.

Виконати почесну місію – покласти квіти до підніжжя пам’ятника Івану Фірцаку-Кротону, було надано майстрам спорту СРСР із важкої атлетики, а нині тренерам – Дмитру Шкарупі та Івану Волошиновському.

Голова обласної ради ФСТ „Колос” Микола Тимчак наголосив на тому, що він підтримує ініціативу сільського голови і питання щодо розширення географії учасників відкритого кубка, приуроченого пам’яті Кротона, буде виноситися на засідання колегії управління у справах молоді та спорту ОДА та ЦР ФСТ „Колос”, зокрема, й перед головою А. Усенком, (якому зараз 77 років і він очолює „Колос”), котрий у 1958 році Івану Фірцаку подарував першу справжню штангу.

Крім того, Микола Юрійович за доручення начальника управління у справах молоді та спорту ОДА Ярослава Свиди щиро привітав тренера з важкої атлетики, майстра спорту СРСР Дмитра Шкарупу з нагоди його „золотого” ювілею і вручив йому Почесну грамоту управління.

Члени оргкомітету та учасники змагань щиро привітали з днем народження і гостя змагань зі Львова, який щороку приїздить на змагання, майстра спорту СРСР із важкої атлетики Геннадія Маркіна, котрий свого часу був чемпіоном Збройних Сил колишнього СРСР у ваговій категорії + 100 кілограмів, а в складі збірної Закарпаття – переможцем Спартакіади УРСР та чемпіоном Республіки.

Перед учасниками традиційних змагань також виступили завідувач відділом у справах молоді, сім’ї та спорту Іршавської РДА Андрій Данканич, внук Івана Фірцака – Юрій, а про самого Кротона юним важкоатлетам розповів учень видатного спортсмена, літописець іршавського спорту Андрій Савко.

***

Змагання розпочали дівчата. Перше місце у своїй ваговій категорії (30 кг.) зайняла десятирічна Наталія Панканинець, а друге – Оксана Горбуліна (обоє з Іршави).

У дівчат, вагова категорія котрих не перевищує 55 кілограмів, переможцями стали: Христина Готра з Великого Березного (власна вага 38 кг.), Єлизавета Форкош із Мукачева (44), Олена Цанько зі Сваляви (48) та Олеся Савка з Великого Бережного (53 кг.).

У юнаків, які змагалися у ваговій категорії до 35 кілограмів, кращі результати зафіксував чотиринадцятирічний виноградівець Юрій Судольський – 70 кг. (ривок – 30 кг. і поштовх – 40 кг.). Друге місце в іршавчанина Едуарда Керечанина й третє – товариша по команді Романа Пайтини.

У наступній ваговій категорії (до 42 кг.) перемогу святкував юний кротон Андрій Світлик, котрого тренує його дідусь Юрій Світлик. Другий результат показав ще один іршавчанин Андрій Семичан, а третій – Іван Кабанець із Виноградова.

Вагова категорія до 45 кг.:

І-е місце – Любомир Бодак (Великий Березний);

ІІ-е – Іван Мулатко (Іршава);

ІІІ-є – Мирон Капітан (Іршава).

Вагова категорія до 50 кг.:

(І-е місце – Сергій Ганчин (Великий Березний);

ІІ-е – Владислав Безик (Свалява);

ІІІ-є – Валерій Горенський (Іршава).

Вагова категорія до 56 кг. :

І-е місце – Віталій Глушко (Іршава);

ІІ-е – Іван Мордованець (В. Березний);

ІІІ-є – Сергій Кротюк (Виноградово).

Вагова категорія до 62 кг.:

І-е місце – МС України Віктор Казаров (Великий Березний);

ІІ-е – Марат Смирнов (Ужгород);

ІІІ-є – Руслан Зінич (Ужгород).

Вагова категорія до 69 кг.:

І-е місце – Дмитро Галас (Іршава);

ІІ-е – МС України Василь Перебзяк (Ужгород);

ІІІ-є – Василь Терпак (В. Березний).

Вагова категорія до 77 кг.:

І-е місце – МС України Микола Поп (Виноградів);

ІІ-е – МС України Іван Опаленик (В. Березний);

ІІІ-є – Михайло Рошко (Хуст).

Вагова категорія до 85 кг.:

І-е місце – Роман Джупіна (Ужгород);

ІІ-е – Микола Шевченко (Свалява);

ІІІ-є – Василь Талапко (Іршава).

Вагова категорія до 94 кг.:

І-е місце – Олександр Гал (Виноградів);

ІІ-е – Валентин Олень (В. Березний);

ІІІ-є – Сергій Шпонтак (Ужгород).

Вагова категорія до 105 кг.:

І-е місце – МС Михайло Гал (Виноградів) у двоборстві підняв 290 кілограмів (ривок – 125 кілограмів, поштовх – 165 кілограмів);

ІІ-е – Василь Попович (Свалява);

ІІІ-є – Олександр Пилип (Свалява).

Безперечно, що перше місце виборола збірна команда Іршавського району – малої батьківщини легендарного богатиря, найсильнішої людини Планети ХХ століття Івана Федоровича Фірцака-Кротона. І це не випадково, адже „залізною грою” з дітьми займаються колишні учні видатного спортсмена, зокрема, Юрій Світлик, Андрій Савко, Дмитро Шкарупа та інші.

Порадували тренерів Ю. Джупіну та М. Ревта з Великого Бережного і їх підопічні, котрі зайняли п’ять перших місць, три – других і одне – третє.

Василь Гаджега, “Спорт Тайм”