Закарпаття: Під Ужгородом СБУшники при журналістах спалили конфіскованих наркотиків на 1,5 млн. грн. (ФОТО)

17 листопада поблизу Ужгорода працівники закарпатського СБУ влаштували показове спалювання наркотиків.

Слідчим відділом Управління СБУ в Закарпатській області ще у червні 2009 року була порушена кримінальна справа проти громадянина України за організацію контрабандного переправлення з Іспанії до України наркотиків.

Слідство встановило, що раніше судимий мешканець Львова (2001 р. засуджений виправним судом м.Парижу до 6 місяців позбавлення волі за придбання і зберігання краденого майна), перебуваючи в Іспанії, вступив у злочинну змову із невстановленою слідством особою щодо придбання та переміщення через митний кордон України кокаїну. В Україні зловмисники мали намір продати ці наркотики. Був розроблений план, за яким наркотики надіслали зі столиці Іспанії – Мадриду, до Львова в посилках на мікроавтобусах.

Допомогли у переправленні незаконної речовини вітчизняні заробітчани, що відвідують Україну. В червні 2009-го року одну з посилок співробітники СБУ та працівники митного посту «Тиса» виявили на українсько-угорському кордоні. Іншу посилку знайшли у Львові. Кокаїн загальною вагою 495 грамів був прихований в порожнинах електропобутових приладів: пристрої для нарізання продуктів та у мікрохвильовій печі. Як повідомив заступник начальника слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області В’ячеслав Динис, 495 грамів кокаїну – це близько 2 тисяч доз. На «чорному ринку» така кількість цієї речовини коштує понад 1,5 мільйонів гривень.

У вересні 2009 року вироком Ужгородського міськрайонного суду львів`янина, що переправляв наркотики було покарано позбавленням волі строком на 4 роки. Також суд вирішив знищити конфісковані наркотичні речовини.

Таким чином, сьогодні, 17 листопада, на території колишньої плодоовочевої бази (поблизу села Кінчеш), у присутності журналістів, було знищено (спалено та закопано) 495 грамів кокаїну. Окрім того працівники СБУ спалили 18 грамів канабісу (марихуани) та 80 пігулок з вмістом амфетаміну, які проходили як речові докази за іншими кримінальними справами, розслідуваними слідчим відділом УСБУ.

Довідка: Протягом 2009-2010 рр. в Закарпатській області виявлено та припинено діяльність декількох міжнародних каналів контрабанди наркотичних засобів на територію України. Усього з початку 2010 року стосовно учасників організованих злочинних угрупувань, що займались наркобізнесом , порушено 23 кримінальні справи, з незаконного обігу вилучено: 2,3 кг героїну, 1961,9 кг кокаїну, 1,9 кг синтетичних наркотиків, а також 53,9 кг психотропних речовин та 401,7 кг прекурсорів.

Як це було — ФОТОРЕПОРТАЖ:

Віктор ТАР, KarpatNews