Закарпаття: Більше 30 берегинь Синевирської Поляни удостоєні почесного звання “Мати-героїня”

Найвисокогірніший населений пункт України — село Синевирська Поляна, розташований у тісній улоговині, неподалік Синевирського озера, на висоті 898 м над рівнем моря. Тоді як м. Чоп всього на висоті 150 м над рівнем моря. Однак дивовижні навколишні окрести з кожним роком все більше й більше привертають увагу туристичного люду, а останнім часом й численного контингенту бажаючих поправити своє здоров’я в ТОК у підніжжі “Морського ока” та багатьох садибах “зеленого туризму”.

Адже тут Творцем неба і землі створені всі необхідні умови для здорового способу життя горян: цілюще повітря, кришталевої чистоти вода, червонокнижні багатства флори і фауни східних Горган. Тож не дивно, що сім років тому сільський голова Син. Поляни Юрій Горват і секретар виконкому однойменної сільради Марія Красняник за підготовки звіту до ВРАЦС з’ясували, що тогоріч в селі народилось 12 дітей і померло 12 осіб.

Це відкриття у певній мірі здивувало керівників органу місцевого самоврядування. І не тільки здивувало, а й обрадувало. Бо ж, по-перше, древні слов’яни із давніх-давен люблять цифру 12. На кшталт — 12 місяців у році, 12 апостолів-святомучеників, 12 різдвяних страв. По-друге, той рік став таки переломним у демографічній ситуації в 4 селах, 12 присілках, розташованих на території Синевирської Поляни. Дітонароджуваність перемогла смертність у піднебесній глибинці.

Сьогодні у населених пунктах, розташованих на території Син.-Полянської сільської ради, проживають 56 родин, в яких є п’ятеро й більше дітей. З огляду на це треба сказати, що більше трьом десяткам берегинь із Син.Поляни присвоєно високодостойне звання “Мати-героїня”. Ще на 19 багатодітних матерів відповідні документи знаходяться в дорозі із Києва до високогірної відда-леної глибинки. В цьому є ве-лика заслуга секретаря вико-навчого комітету сільради Марії Красняник, яка вміло, з огляду на букву закону, веде діловодство в органі місцевого самоврядування. А саме — з питань утвердження соціальної політики на ділі за місцем проживання горян. А тому й не дивно, що її, за словами начальника відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Тетяни Горової, визнано найкращою в області за ведення діловодства у цій справі. До речі, це неодноразово підкреслювалось і на нарадах-семінарах районного рівня.

Крім цього, варто сказати, що керівники Син.-Полянської сільської ради Юрій Горват і Марія Красняник, яким жителі віддаленої гірської глибинки в черговий раз виявили високе довір’я, по-справжньому опікуються багатодітними сім’ями. Досить сказати, що давня дружба Юрія Горвата з очільником Закарпатського представництва голландського благодійного фонду “Шошанаїм” повернулась сторицею для покращення соціальних стандартів на території Син.-Полянської сільської ради. Приміром, волонтери БФ “Шошанаїм” взяли найактивнішу участь у проведенні будівельно-монтажних робіт на зведенні терцентру в Свободі. А на Буковинці здається в експлуатацію добротна будівля для багатодітної сім’ї брата і сестри Скирів.

Приємно відзначити, що чергове вручення посвідчень батькам та дітям з багатодітних родин пройшло на території Син.-Полянської сільської ради напередодні чергових виборів до органів місцевого самоврядування. Позаяк такі урочистості ще раз підкреслюють, що таки стаємо ми на шлях розбудови демократичного суспільства. Основою якої є діти — майбутнє незалежної неньки-України.

Того ж дня перед представниками багатодітних родин Син.Поляни мали слово перший заступник голови РДА Василь Радовецький, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Тетяна Горова, директор одного із основних бюджетоутворюючих підприємств району ВАТ “Міжгірський лісокомбінат” Іван Ледіда, а також секретар виконкому Син.-Полянської сільської ради Марія Красняник та голова села Юрій Горват.

Хто би що не говорив, а збільшується число родоводів нашої верховинської землі. Бути б тільки нам усім розумними у своїх діях, конкретних справах, щоби наші нащадки добрим словом згадували своїх предків. Це таки важлива справа, але її варто робити добросовісно кожен день, за виконання службових і батьківських обов’язків.

Василь БЕЛЕНЬ, “Верховина” для mizgir.com.ua