Відпочити в Закарпатті часто дорожче, ніж в Словаччині…

За останній рік кількість туристів, що відвідали Закарпаття, збільшилася на 22 відсотки. Одночасно санаторно-курортні установи області можуть приймати 14 тисяч відпочиваючих. Як повідомив начальник управління по питаннях європейської інтеграції, туризму і курортів облдержадміністрації Олександр Марченко, охочих відпочити на Закарпатті значно більше.

Цього року на розвиток туристичної сфери державою виділено не так і багато грошей. Отже, без інвестицій туристична галузь Закарпаття фактично не розвивалася б.

У зимовий період, особливо під час свят, не вистачає місць для розміщення всіх охочих відпочити в Закарпатті. Самі ж краяни через дорожнечу надають перевагу іншим областям та закордонним курортам.

Зараз на території краю продовжується будівництво і реконструкція 33 об’єктів. Вже затверджена схема забудови Боржавського гірського масиву. Недоліком, в здавалося б, повному позитиві, Олександр Марченко рахує ціни.

Багато в чому на наших курортах відпочивають в основному іноземці і гості із столиці. Їх влаштовує і вартість і умови, говорить Марченко.

Багато закарпатців відпочивають в сусідній Львівській області, а також в Словаччині і Угорщині.
Контролювати ціни управління туризму не має права. Є недоліки і в законодавстві, скажімо, іноземці платять у вартості путівки 20 відсотків податків, а в сусідніх країнах ставку податку нульова. Тому відпочити в Закарпатті часто дорожче, ніж в Словаччині.

Основним пріоритетом і надалі залишається гірськолижний туризм. На сьогодні в області є 50 підйомників.

Серед гірськолижних центрів динамічно Боржавськие, що розвиваються, полонини Міжгірського району і полонина Драгобрат Рахівського району.

Сьогодні підйомники є і поблизу санаторіїв “Квітка полонини”, “Кришталеве джерело”, “Сонячне Закарпаття”, “Шаян”, “Синяк”.

Фахівці запевняють – якщо зацікавленість інвесторів буде такою ж активною, то через три роки закарпатська туристсько-рекреаційна сфера вийде на світовий рівень.

Відкрите Закарпаття – ViZa