Закарпаття: Як на міжнародному митному переході “Тиса” хворих на холеру виявляли…

…Минулої п’ятниці на міжнародний митний перехід «Тиса» близько десятої ранку прибув рейсовий автобус із Німеччини. Водій одразу повідомив працівників санітарно-контрольного пункту (СКП), що серед пасажирів є хвора жінка 34-ох років, в якої в дорозі погіршилося самопочуття (спостерігались часті блювання та пронос). Співробітниками СКП було встановлено, що хвора разом із сестрою, що проживає в Німеччині, відпочивали протягом двох тижнів на Гаїті й саме напередодні повернулися з екзотичних островів.Даний факт викликав неабияке занепокоєння, адже перші спалахи холери були зафіксовані у цій найбіднішій країні західної півкулі ще наприкінці жовтня (20 числа). Ситуацію ускладнило й те, що на Гаїті нещодавно пройшов ураган «Томас», який зруйнував системи водопостачання, а це призвело до катастрофічної нестачі питної води. І станом на 12-те листопада число жертв епідемії тут сягнуло 917 чоловік, а з ознаками захворювання були госпіталізовані понад 14 тисяч осіб. За офі- ційними даними мінохорони здоров’я Гаїті, хвороба виявлена в шести з десяти департаментів країни. Відомо, що саме холера викликає пронос та блювання. Тому наявні у хворої жінки симптоми насторожили. Одразу ж на місце були викликані бригади швидкої райлікарні м.Чоп, працівники санепідемстанції, надзвичайники тощо. В.о. керівника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення РДА Роберт Форкош, разом із головним санепідеміологом району Іваном Парадою та начальником районного відділу з питань надзвичайних ситуацій Романом Малком організували виконання всіх профілактичних та лікувальних заходів. Була надана медична допомога усім без виключення пасажирам автобусу. Потерпіла терміново доправлена в райлікарню для подальшого лікування.

А о  першій годині того ж таки дня у  відділення швидкої райлікарні м.Чоп надійшов дзвінок від випадкового перехожого про те, що біля ресторану «Європа» (неподалік с.Соломоново), під транспортним мостом сталася аварія. Медики одразу повідомили про це пожежників та еменесників. Уже на місці події виявилося, що водій вантажівки, не впоравшись із керуванням автомобіля, на повній швидкості врізався в пасажирський автобус. Внаслідок зіткнення останній, у якому знаходились близько 50 чоловік, перекинувся, а вантажівка загорілася. Попередній огляд відобразив невтішну картину: 23 людей знаходилися у важкому стані, 17 – у стані середньої важкості та п’ятеро були легкотравмовані. Як і в попередньому епізоді, терміново було організовано виконання всіх профілактичних та лікувально-евакуаційних заходів та надана медична допомога потерпілим.

Та  не будемо далі наводити жах на читачів. Усі описані вище епізоди –  це було тільки …навчання. Як розповів Роберт Форкош, задум проведення командно-штабного та практичного навчання із закладами  медичної служби Ужгородського району мав на меті змоделювати практичну ситуацію, яка може виникнути під час пересування територією краю учасників та гостей фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Ставилось за мету перевірити готовність органів управління та сил медичної служби, цивільного захисту до конкретних дій в разі виникнення надзвичайної ситуації.

Як  зазначив, підсумовуючи результати, начальник  відділу охорони здоров’я, начальник  штабу МСЦЗ Закарпатської області  Володимир Кузьмик,    навчання пройшло на солідному рівні. Усі служби, залучені  для відпрацювання практичних заходів із подолання наслідків  змодельованих надзвичайних ситуацій, спрацювали професійно.

Тетяна  Фаліс, “Вісті Ужгородщини”