Закарпаття: За 10 місяців ц.р. у 3-х районах до Зведеного бюджету мобілізовано 225 млн. 207,5 тис. грн.

Минулого тижня з представниками засобів масової інформації зустрівся начальник Ужгородської міжрайонної державної податкової інспекції Тарас Триндяк. Для початку головний податківець трьох районів – Ужгородського, Перечинського та В. Березнянського – ознайомив журналістів зі станом наповнюваності бюджетів усіх рівнів з початку року.

Так, за 10 місяців 2010 року до Зведеного бюджету  було мобілізовано 225 млн. 207,5 тис. грн. Майже 185 млн. з них – на рахунку головного офісу Ужгородської МДПІ; близько 26 млн. грн. надійшло до бюджету по Перечинському,  ще 14,5 млн. грн. – по В.Березнянському відділенню МДПІ. До Державного бюджету з початку року було мобілізовано 111 млн. 283,2 тис. грн.,  а до Місцевого –  113 млн. 924,3 тис. грн. Знову ж таки левова частка в обох наведених цифрах ( загалом приблизно 85 відсотків) належить надходженням по головному  офісу Ужгородської МДПІ.

Назвав  Тарас Михайлович і найбільших платників податків. За сумами надходжень до Держбюджету за 10 місяців незаперечним лідером є орендне  підприємство «Ужгородський коньячний завод» — 26 млн. 685 тис. грн. На другому місці, незважаючи на різке скорочення обсягів платежів, викликане зниженням продажів виробленої продукції, опинилося ЗАТ «Єврокар» — трохи більше, ніж 24 млн. грн. На третьому – ТОВ «Ядзакі Україна» (17, 5 млн. грн.). По Перечинському відділенню серед найбільших платників – ВАТ «Перечинський лісохімкомбінат» (2 млн. 50 тис. грн.), ДП «Перечинський лісгосп» (1 млн. 293 тис. грн.) та ЛВДС «Дубриничі» (майже 489 тис. грн.). Щодо В.Березнянського відділення, то тут цифри набагато скромніші. Зокрема, першість із сумою 755 тис. грн. сплачених податків тут утримує  ДП «Великоберезнянський лісгосп». На другому і третьому місцях – ТОВ СП «Арсіл» і ТОВ «Березнянка»: 168 і 123 тис. грн. відповідно. Майже аналогічна картина і по надходженням до Місцевого бюджету, де пальму першості серед найбільш потужних платників також утримують підприємства Ужгородщини – ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед» (8 млн. 951 тис. грн.), ТОВ «Ядзакі Україна» (4 млн. 637 тис. грн.) та військова частина 1493 (4 млн. 428 тис. грн.).

Дізналися журналісти з уст начальника Ужгородської МДПІ й про певні «секрети» роботи податківців, що сприяють значному наповненню казни.  Так, у рамках проведення спеціальної операції «Бюджет» поряд з аналітичними, контрольно-перевірочними заходами податківці активно використовували також й роз’яснювальні, профілактичні. Регулярно, зокрема,  проводяться засідання «круглого столу» з платниками податків, безпосередні розмови керівництва інспекції з посадовими особами ряду підприємств району. Всі ці, ряд інших заходів надзвичайно перспективні та сприяють значному збільшенню надходжень до бюджетів.

Торкнувся Тарас Триндяк і такої доволі болючої для бізнесу загалом  проблеми, як відшкодування податку  на додану вартість.  Для її розв’язання  податківці активно використовують нині облігації внутрішньої державної  позики, введені в обіг Постановою Кабміну №368 від 12.05.2010 року. Вказані цінні папери, які  гарантують власникам 5 відсотків щорічного доходу,  крім того, можна, в разі нагальної потреби грошей, продати. Цим механізмом відшкодування ПДВ цьогоріч  вже скористалося 23 суб’єкти господарської діяльності; ще 29 СГД податок відшкодовано грошовими коштами, що надійшли на розрахункові рахунки платників. Якщо порівняти це з тим, що за весь минулий рік податок на додану вартість було відшкодовано лише 28 суб’єктам, можна вести мову про те, що бізнес почав отримувати  певні позитивні сигнали його підтримки з боку держави.

Не  секрет, звісно, що сплачувати податки  прагнуть далеко не всі. Лише у ході планових і позапланових документальних перевірок, проведених інспекторами на двох філіях і двох підприємствах та товариству з обмеженою відповідальністю, діяльність яких, в основному, пов’язана  з переробкою лісоматеріалів і будівництвом,   було виявлено кредиторську заборгованість по податку з доходів фізичних осіб загалом на  суму 447 тисяч гривень. Сума нарахованої пені боржникам перевищила 51 тисячу гривень. Крім того, на одному з підприємств та ТОВ податківці виявили ще й кредиторську заборгованість по невиплаченій зарплаті в сумі 235 тис. 417 грн. Матеріали документальної перевірки по кредиторській заборгованості передані в прокуратуру.  Крім того, працівниками Ужгородської МДПІ з початку року виявлено 250 незареєстрованих найманих осіб, абсолютна більшість яких, висловлюючись канцелярською мовою, вже залучена до оподаткування.

Тарас Триндяк також детально зупинився на плюсах і  мінусах проекту Податкового кодексу (наша газета докладніше розповідала про це в минулому випуску), відповів на численні запитання представників мас-медіа.

Олександр МАКІВЧУК, “Вісті Ужгородщини”