Петро Станко, “Наша Україна” (Закарпаття): Хлопці, а куди летимо?

Сьогодні вже можемо підсумувати результати виборів до місцевих органів влади. Для об’єктивної оцінки результатів ми повинні врахувати процеси, які відбуваються у загальнонаціональному політичному контексті.Невдоволення громадян станом справу країні призвело до обрання нового президента. Перші кроки нова влада спрямувала на відновлення механізму управління державою. Відтак у Верховній Раді сформовано пропрезидентську більшість, а Конституційний суд визнав нелегітимним Закон «чотири двійки» і таким чином відновив президентсько-парламентську форму правління. Суспільству рекомендовано закрити очі на правові методи цього процесу заради «благородної мети » – керованості. Саме для її закріплення Партії Регіонів потрібно було перемогти на місцевих виборах. У короткий термін підігнали виборчий закон і, можна сказати «на марші», влада провела саме голосування. В цілому цей «форсаж» пройшов на «ура». Вдаючись до алегорії скажемо: повітряне судно «Ян – 2010» на борту із регіональним екіпажем і українським народом у салоні, котрий не встиг озирнутися, відірвався від землі. Хтось із пасажирів запитав: «А куди летимо?» Командир екіпажу відрапортував: «До двадцятки найбагатших країн світу!»

Аналітики вирахували відстань і вказують на брак пального у баках. А тут іще як на зло борт-інженер очманіло сповістив про пошкоджене шасі при злеті. Ось така картина перед нами. Що ми наробили? Де були національно-демократичні сили? Зрештою, як повівся народ на такі примарні обіцянки?

Почнемо з народу. Розчарувавшись у протистояннях і міжусобицях серед провідників, активна частина виборців, що у 2004 році підтримувала помаранчевих, на вибори не прийшла, бо не почула від вождів реальної оцінки економічного стану в державі і не побачила узгодженого плану виходу із кризи. Фактично Віктор Янукович став президентом отримавши підтримку 33% від загального числа виборців. Не маючи чіткої програми, але отримавши ресурс Партія Регіонів на місцевих виборах закріпила владну вертикаль. Зауважимо, щодо виборчих дільниць цього разу прийшло ще менше виборців. На Закарпатті активно включилася у змагання партія Єдиний Центр. Завдяки потужному ресурсу і рекламі, використовуючи аргументи «пряника і батога» і не отримавши гідної конкуренції збоку розпорощених партій національно-демократичного спектру, здобула найбільшу кількість голосів у Закарпатті. Що стало аргументом для входження лідера партії до складу Уряду.

Вважаю це досить сміливим кроком. Бо об’єднавшись з регіоналами єдиноцентристи разом із владою беруть на себе всю відповідальність за роботу «екіпажу лайнера».
Що залишається іншим? Зрозуміло одне – шарпати за штурвалом небезпечно. Лідерам багатьох партій слід забути про амбіції і шукати порозуміння між собою.

Державницькі інтереси мають взяти верх над емоціями. Найголовніше, поки не закінчилось пальне у баках нашого лайнера, слід напрацювати реальну програму дій по виходу із кризової ситуації, що загрожує катастрофою. Платформою єднання між собою і порозумінням з народом може стати спільне бачення реформ у господарському і фінансовому секторах, проведення справедливої і ефективної земельної реформи. Розрахунок на міжнародних валютних донорів є безвідповідальним. Можемо собі тільки уявити: що буде коли це донорство припиниться? Чи впорається наш регіональний екіпаж з аварійною посадкою із пошкодженим шасі?

П.І. СТАНКО, керівник обласного виборчого штабу політичної партії “Наша Україна” на місцевих виборах-2010,viza.uz.ua