Закарпаття: Хустська єпархія Української православної церкви (МП) матиме єдиний адміністративний комплекс-центр (ФОТО)

З 1994 року, коли шляхом поділу Мукачівсько-Ужгородської Єпархії УПЦ (МП) на дві єпархії було утворено Хустську єпархію, постало питання про розміщення канцелярії новоутвореної одиниці.У різні часи Єпархіальне управління розміщувалося у різних місцях. Новий архієрей приймав відвідувачів спочатку у хаті одного з священників, потім у готелі, а тепер – у будинку на території будівництва Кафедрального Собору міста Хуст. У даний час завершуються роботи всередині Собору і тому всі прилеглі приміщення підлягають демонтажу. Отже, канцелярія Хустської єпархії через рік-два знову не мала б місця для проведення прийому парафіян та священнослужителів.

У 1996 році для потреб Хустської єпархії було виділено землю, де зараз будується Єпархіальний комплекс. Він включає вже збудовану резиденцію правлячого архієрея, діючий храм “Нерукотворного Спаса” та Єпархіальне управління, будівництво якого було розпочато цього року.

У 2009 році Хустська єпархія відмічала 15 річчя свого утворення. Під час святкування було освячено місце під будівництво Єпархіального управління.

Хустська єпархія за територією велика (5 районів Закарпатської області), але це переважно сільське населення, без великих промислових підприємств та компаній. Отже, будувати у такій ситуації не просто. Будівництво в проходить на пожертви парафій, монастирів та окремих людей. Правлячий Архієрей Хустської єпархії Архієпископ Марк у зверненнях до своїх парафіян просить молитися про Божу допомогу у справі будівництва.

.

Нове Єпархіальне управління окрім суто канцелярії включатиме сучасний прес-центр, зал для проведення єпархіальних зборів, зборів Єпархіальної ради, та невеликий готель для гостей.

З благословення Архієпископа Хустського і Виноградівського Марка було оголошено збір коштів на будівництво Єпархіального єправління. На даний час зведено перший поверх будівлі та підготовлено основу для продовження робіт на весні наступного року.

Хустська єпархія УПЦ (МП)