Закарпаття: КРУ виявила у Службі автомобільних доріг фінансових порушень на загальну суму 606 тис. грн.

Працівники КРУ в Закарпатській області провели планову ревізію фінансово-господарської діяльності в Службі автомобільних доріг у Закарпатській області за 2008-2009 роки.Згідно плану фінансування на проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в період 2008 -2010 років Службі автомобільних доріг затверджено по державному бюджету 47,5 млн. грн. На час ревізії (2008 – 2009 р.р. та І-го кв. 2010 р.) Служба автодоріг уже отримала 33,8 млн. грн. Виділення та освоєння коштів упродовж останніх двох років здійснювалося по 3-х об’єктах: реконструкція автомобільної дороги М-06 “Київ – Чоп” ( км.780 – 782); будівництво об’їзної дороги м. Берегове та с. Астей (автомобільна дорога Р-54 Мукачево) та будівництво об’їзду с. Ракошино (автомобільна дорога “Київ – Чоп” (км. 765-770).
Проведеною ревізією фактів неосвоєних та не повернутих бюджетних коштів, спрямованих на проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу не виявлено.
Водночас, при здійсненні ревізії встановлено наявність кредиторської заборгованості по виконаних роботах по всіх 3-х об’єктах будівництва Євро 2012 станом на 01.01.2010 р. на суму понад 400 тисяч гривень. Але найважливіше в цьому питанні те, що також існує кредиторська заборгованість перед населенням за придбані земельні ділянки в сумі 382,4 тис. грн. Причиною ж утворення кредиторської заборгованості є неповне фінансування у 2008 році у відповідності до затвердженого плану. А протягом 2010 року фінансування робіт на об’єктах Євро-2012 і взагалі не здійснювалося.
За результатами проведеної ревізії законності та цільового використання коштів, спрямованих на виконання заходів з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Службі автомобільних доріг встановлено фінансових порушень на загальну суму 606 тис. грн. Це – втрати фінансових ресурсів, незаконних витрат внаслідок перерахування бюджетних коштів по завищеній вартості виконаних робіт. Зокрема, встановлено такий цікавий факт: у ході проведення зустрічної звірки в одного з підрядників встановлено факти завищення вартості будматеріалів на загальну суму 408,35 тис. грн. шляхом їх закупівлі підрядником через посередників, тоді як фактична поставка цих матеріалів проводилась напряму від виробників, розміщених в Закарпатті та на Львівщині.
Крім того, ревізори встановили факт безпідставного списання бетону Службою автомобільних доріг по одному з об’єктів, внаслідок чого завищено вартість підрядних робіт на суму 135,5 тис. грн.
Про результати ревізії КРУ в Закарпатській області повідомило Державну автомобільну службу. Також ревізори розробили пропозиції щодо попередження та недопущення подібних порушень у майбутньому, та надіслали їх до вищестоячих органів.

Прес-служба КРУ в Закарпатській області