Фехтувальники Закарпаття їдуть на міжнародні турніри до Угорщини, австрії та Росії

У фехтувальників Закарпатської області та України попереду доволі складний та насичений період. У вересні розпочато відбір до збірної команди України серед юнаків та дівчат до 16 років. Федерація фехтування України визначила 5 рейтингових турнірів для цієї вікової категорії, за підсумками яких і буде визначено склад юнацької збірної.
Мають відбутися три турніри міжнародного рівня та два – всеукраїнського. Міжнародні турніри – м.Будапешт (Угорщина) – жовтень, м.Мьодлінг (Австрія) – листопад, м.Москва (Росія) – кінець листопада. Із всеукраїнських турнірів – це чемпіонат України, який відбудеться 16-17 листопада в м. Київ та чемпіонат України – у лютому 2011 року. Чемпіонат Європи пройде у березні, а світу – в квітні.

Хто ж із юних закарпатців претендує на поїздку на європейський та світовий форуми? У дівчат-рапіристок безсумнівним лідером юнацької збірної України є талановита ужгородка Аліна Рапинець, поїздки якої на чемпіонат світу та Європи не викликають сумнівів. Великі шанси потрапити до збірної й у сестри Аліни – Христини Рапинець. У шпажистів реальними кандидатами на участь у найбільших фехтувальних форумах є Сергій Горецький, Віталій Кобаль та Влада Харькова.

Три турніри вже залишилися позаду. У чемпіонаті України, який проходив у середині листопада в Києві, всі закарпатці підтвердили високий клас. Серед 126 учасників Сергій Горецький зумів вибороти третє місце. Віталій Кобаль став п’ятим (за вихід до четвірки кращих поступився Сергію Горецькому), а Влада Харькова посіла 11 місце. У Будапешті всі наші фехтувальники посіли місця з 9 по 24 і здобули залікові очки. В Австрії Горецький став 7, Кобаль – 21, Харькова – 23. Знову всі троє здобули залікові очки, які нараховуються з 1 по 32 місця. Як в Угорщині, так і в Австрії закарпатці посіли найвищі місця із 8 українських фехтувальників, які взяли участь у змаганнях. Багато що проясниться після турніру в Москві, який розпочнеться 25 листопада. Потім буде перерва на два з половиною місяці. У цей час молоді фехтувальники зможуть попрацювати над усуненням недоліків, покращити свої фізичні та технічні кондиції. Вирішальна ж крапка буде покладена в лютому 2011 року на чемпіонаті України, який пройде у Миколаєві. Саме після цього турніру тренерський штаб визначиться зі складом юнацьких збірних України. Як би там не було, але ми маємо великі шанси делегувати до збірних України в рапіристів Аліну та Христину Рапинець, а в шпажистів – Сергія Горецького, Віталія Кобаля та Владу Харькову. На цей раз 5 реальних кандидатів на поїздку на чемпіонати Європи та світу. Більше того, не втратили шансів на поїздку ще двоє ужгородців. Це Ігор Ванюшкін та Дмитро Чмерека, але їм для досягнення мети на двох останніх турнірах потрібно потрапити до трійки призерів.

Будемо уважно стежити за виступами закарпатських фехтувальників.

“Спорт тайм”