Закарпаття: Німець Мішель та його кохана киянка Оля опікуються …буйволами!

Він з дитинства мріяв про власну ферму, і його мрія здійснилася в Україні. Вже два роки громадянин Німеччини Мішель Якобі займається розведенням буйволів на Закарпатті. Він приїхав сюди, як тільки почув, що рідкісних тварин тут часто просто відправляють на бійню.
Колишнє колгоспне будинок без газу та гарячої води. Тут і живе молодий фермер з Німеччини. Мішель приїхав на Закарпаття два роки тому. Місцеві жителі спочатку не вірили, що іноземець витримає випробування українськими сільськими буднями.

Мішель Якобі, фермер:

– Я казав – ми будемо доїти, робити твердий сир. А баба подивитися на мене і казати: “О, Міша, ти не можеш доїти буйволів, ти – німець”.

Але труднощі Мішеля не зламали. Верхи на коні він об’їжджає своє стадо – як справжній ковбой. Місцеві жителі тепер раді, що хоч хтось взявся за розведення буйволів. Німецький фермер фактично відродив вікову традицію. Ще у вісімдесятих у Стеблівці налічувалося триста буйволів. З роками перестали займатися їх розведенням. Завдяки Мішелю ситуація починає змінюватися.

Це найбільше стадо буйволів у України. Тут двадцять вісім тварин. У дорослих дуже грізний вигляд, чужинців до себе не підпускають. Подружитися можна хіба що з молодими буйволами, пригостивши їх яблуком.

Це тварини норовливі. Тільки через два місяці після знайомства з господарем буйволиця починає давати молоко. Багато закарпатці так і не чекають цього моменту – продають тварин на забій. Мішель був в шоці, коли дізнався про це і став скуповувати буйволів за гроші, зібрані у європейських благодійників. Каже: секрет його успіху – в особливому підході до непростих тваринам.

Мішель Якобі, фермер:

– Коли людина розмовляє, гладить, ніжно ставиться до тварини, воно це відчуває і стає доброзичливим. Буйвол розумний, як собака. Ці тварини і молоко дають, і в господарстві їх можна використовувати.

Азарт Мішеля підтримала киянка Оля. Після отримання економічної освіти кохана дівчина фермера змінила столичне життя на сільське. Каже – не прогадала.

Ольга Хоменко, фермер:

– Більшість молодих людей звідси їдуть в Чехію працюваті, Як на мене, смороду просто не бачать тих можливостей, які є тут. Можна створити власний бізнес, з розведення буйволів, продаж молока, з виробництва сиру.

Тепер Мішель та Ольга думають, як розвивати господарство. Поки заробляють на продажі молока. Один літр коштує десять гривень. Грошей вистачає лише на утримання стада. Але в найближчих планах – навчиться виробляти кефір і йогурт. А головне – сир, справжню моцарелу, яку роблять саме з молока буйволиць.

Марина Коваль, Юрій Ковальов, “Подробиці”, Телеканал “Інтер”,  Закарпатська область