На Закарпатті для ведення бізнесу потрібно створити комфортні умови — голова ОДА Олександр Ледида

У четвер, 25 листопада, керівник області Олександр Ледида провів нараду з проблемних питань експорту-імпорту основних підприємств, що працюють на давальницькій сировині. Спільно компроміс шукали керівники великих підприємств краю, правоохоронних та контролюючих органів, начальники обласних управлінь.

Найперше, що сьогодні цікавить підприємців, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність – усунення затримок з поверненням ПДВ. Так, виконавчий директор ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед» Анатолій Мікула розказав, що підприємство досі очікує на повернення близько 36 млн. грн. податку на додану вартість.  В аналогічній ситуації опинилися чимало підприємств, що працюють на Закарпатті. Загалом, в області зареєстровано майже 100 підприємств, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю з використанням давальницької сировини. За інформацією начальника обласної ДПА Василя Іванчо, за 10 місяців цього року їм вже відшкодовано 102 млн. грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року це майже вдвічі більше:
– Затримки з виплатами, звичайно є. Але на грудень в державному бюджеті на відшкодування ПДВ закладено майже втричі більше грошей ніж, до прикладу, було в жовтні. Тож можу запевнити: щойно кошти з’являться, процес повернення податку на додану вартість активізується, – запевнив Василь Іванчо.
Директор ЗАТ «Ужгородська швейна фабрика» Мирослава Каламуняк підняла питання митного оформлення вантажів. З її слів, проблеми виникають з розмитненням давальницької сировини, певні види якої часто обкладають податками і митними зборами. А ще щоразу додаткові 20-30 тис. грн. зборів. Питання до митних органів у бізнесменів виникли і з приводу швидкості та якості оформлення товару. Подекуди вантажівки чекають на кордоні не 2 години, як передбачено законом, а добу. Присутній на нараді заступник начальника Чопської митниці Владислав Іващенко запевнив: усі проблеми вирішуватимуться в робочому порядку.
– Наше спільне завдання – створити для підприємців Закарпаття максимально комфортні умови роботи. Для цього маємо завжди знаходити компроміс та вирішувати проблеми у максимально стислий термін, – підсумував очільник області Олександр Ледида. Проблемні питання бізнесменів та митних органів мають бути вирішені у тижневий термін. Якщо компроміс знайдено не буде, наголосив Олександр Ледида, – питання підніматиметься перед Головою митного комітету Україні і навіть перед Президентом.

Прес-центр ОДА