Олег Гаваші, Посол України у Словаччині: “Нашим пріоритетом залишається європейська інтеграція”

Недавно приступив до виконання своїх обов’язків новий Надзвичайний і Повноважний Посол Україні у Словаччині Олег Олодарович Гаваші. У цьому зв’язку ми задали йому декілька питань.–  Які завдання Ви вважаєте найголовнішими у Вашій місії в Словаччині?

У першу чергу це питання пов’язане з пріоритетами зовнішньої політики України, ключовим з яких є європейська інтеграція, яка передбачає проведення системних реформ у всіх сферах життя відповідно до норм і стандартів Європейського Союзу.

Особливо актуальним сьогодні стає посилення економічної складової зовнішньої політики України. До речі, цим питанням приділялася основна увага під час офіційного візиту Президента Словацької Республіки Івана Гашпаровича в Україну і його зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем на початку жовтня цього року.

На сьогоднішній день реалізація домовленостей, досягнутих під час цієї зустрічі, і є основою діяльності Посольства на найближчий час. А це – основні напрямки розвитку двосторонніх відносин: політичних, торговельно-економічних, гуманітарно-культурних, міжрегіональних зв’язків, військового та військово-технічного співробітництва. До пріоритетів нашої діяльності відноситься і всебічна підтримка ініціатив, спрямованих на розвиток прикордонного співробітництва.

Важливим напрямом нашої роботи я вважаю активне сприяння реалізації Резолюції та рекомендацій щодо постійного розвитку гірських регіонів Європи на прикладі Карпатських гір, прийнятої 19-ю пленарною сесією Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Ці рішення є доленосними не тільки для регіонів Українських Карпат, але й для жителів багатьох інших гірських областей Європи, оскільки в них визначено весь комплекс проблем сталого розвитку європейських гірських регіонів і реальні шляхи їх вирішення.

Ми продовжимо приділяти особливу увагу підтримці представників української національної меншини Словаччини, громадських організацій, створених українцями СР, сприянню їм у задоволенні національно-культурних та освітніх потреб.

Якщо коротко сформулювати відповідь, головне – це активна робота з розвитку широкомасштабного співробітництва між Україною та Словаччиною, як на двосторонньому рівні, так і в багатосторонньому форматі, в першу чергу, в ЄС.

–  Який Ви маєте досвід у сфері словацького-українських відносин і співробітництва?

Мені питання словацько-українських відносин дуже близькі. Я народився і прожив усе життя на самому заході України, у Закарпатській області, яка межує з чотирма державами, в тому числі і зі Словаччиною, протяжність кордону з якою становить майже 100 км.

Я працював викладачем у навчальних закладах, керівником одного з районів Закарпатської області. Будучи виконуючим обов’язки мера міста Мукачева, я мав хороших і надійних партнерів зі Словаччини. Особливо це стосується останніх п’яти років роботи на посаді Голови Закарпатської обласної державної адміністрації. За цей період було укладено угоди про співпрацю з керівниками Пряшівського самоврядного краю Петером Худіком та Кошицького самоврядного краю Зденком Требулею, проводились на кордоні дні добросусідства.

Будучи членом Міжурядової комісії з питань прикордонного співробітництва, я брав участь у прийнятті ряду спільних рішень з цих питань, у тому числі і щодо місцевого прикордонного руху. Тому мені відомі як наявні в українсько-словацьких відносинах досягнення, так і ті питання, над якими необхідно працювати, щоб добрі відносини між нашими країнами стали ще кращими.

– . В Чому Ви бачите найзначніші перспективи подальшого розвитку взаємних відносин?

Перспективи розвитку базуються, в першу чергу, на більш ніж 17-річній історії відносин між молодими європейськими державами Україною та Словацькою Республікою.

Географічна, історична, культурна, мовна близькість, тісні економічні відносини наших держав є визначальними факторами, що сприяють розвитку дружніх взаємовідносин між нашими країнами. Я вже говорив, що одним з пріоритетів нашої зовнішньої політики є інтеграція в європейські структури. Для українців повернення в сім’ю європейських народів – це не просто гасло, а чітке розуміння своїх історичних коренів, свого місця у світовій культурі та цивілізації, бачення майбутнього нашої незалежної держави. Досвід Словаччини в інтеграції до європейської спільноти, її підтримка наших прагнень увійти до числа членів Європейського Союзу мають для України особливе значення. Також, з точки зору європейської ініціативи „Східне партнерство” і з урахуванням головування Словацької Республіки в „Вишеградській четвірці”, було б доцільним більш активне залучення нашої країни в діяльність цього органу.

Перспективним є співробітництво в галузі взаємодопомоги при виникненні стихійних лих, природних катаклізмів, співробітництво в енергетичній галузі, в інвестиційних питаннях, не кажучи вже про гуманітарну сферу. До речі, ці питання були основними в порядку денному недавніх засідань трьох міжурядових українсько-словацьких комісій – з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, яку очолював з української сторони Міністр економіки України Василь Цушко, з питань транскордонного співробітництва під керівництвом першого заступника Міністра економіки Володимира Бандурова і комісії з питань національних меншин, освіти і культури з українським співголовою Юрієм Богуцьким, Головою Державного комітету України у справах національних меншин і релігії.

– Проведення яких заходів; очікується у зв’язку з 20-річчям Незалежності України?

1 листопада 2010 Президент України Віктор Янукович видав Указ „Про відзначення 20-ї річниці незалежності України”, в якому він доручив Кабінету Міністрів України у тримісячний термін розробити план заходів з відзначення цього ювілею, що передбачає проведення науково-просвітницьких заходів, урочистостей, параду військ і т.д. Створений Організаційний комітет з відзначення 20-річчя незалежності України.

Кращим подарунком до дня народження такої молодої незалежної держави стане консолідація суспільства, зростання благополуччя та добробуту українського народу, поліпшення міжнародного іміджу України.

Зрозуміло, що і Посольство України в СР не залишиться осторонь від святкування цього важливого для молодої української держави ювілею. У наступному році нами буде проведено цілий комплекс заходів інформаційно-роз’яснювального, протокольного, культурно-гуманітарного напрямків – для того, щоб словацький народ та словацькі керівні органи більше дізналися про Україну і ще сильніше перейнялися ідеєю українсько-словацької дружби і добросусідства.
Мілош Нємечек,  “Економічні новини”, Словаччина