Роберт Бровді: «Ми відстоюватимемо інтереси наших виборців»

У вівторок, 23 листопада відбулося перше засідання новообраної обласної ради VI скликання. Прокоментувати початок роботи головного представницького органу краю газета «НЕДІЛЯ» попросила депутата обласної ради,  лідера Закарпатського осередку партії «Фронт Змін» Роберта Бровді.

Ваші  перші враження від сесійного засідання?

Якихось несподіванок чи сюрпризів не сталося. Втім, їх ніхто і не очікував. Певна видимість інтриги зберігалась до позаминулої п’ятниці, коли відбулося одне резонансне міністерське призначення. Відтоді припинилось публічне і кулуарне з’ясування відносин між Єдиним Центром і Партією регіонів за право формування більшості. І стало ясно, що де-факто обидві названі сили разом сформують коаліційну більшість в обласній раді. «Велику» чи «широку» – називайте її як завгодно. Події першого сесійного дня, зокрема безальтернативний розподіл посад голови обласної ради та його першого заступника між ЄЦ і ПР, лише закріпили і формалізували їх попередні домовленості…

Як оцінює цю формалізовану більшість в обласній раді ваша політична сила?

З точки зору характеру та результатів роботи нової більшості, якісь оцінки робити явно передчасно. Позитив хіба в тому, що дві сили – ЄЦ і ПР публічно взяли на себе політичну відповідальність за роботу представницької влади в області. Це завжди краще, ніж закулісні союзи чи неформальні альянси. Значить – є з кого спитати. Зараз ми чуємо запевнення про конструктивну та злагоджену співпрацю на благо стабільності і розвитку краю. Якщо ці декларації реально втілюватимуться у життя, тоді все добре. Якщо ж ні, значить справдяться прогнози про велику більшість в обласній раді як егоїстичний «шлюб з розрахунку». Що стосується суто політичних оцінок, то насправді нічого нового не відбулося. Аналогічна широка коаліція існувала в обласній раді попередньої каденції. Хіба що один з учасників має іншу назву, плюс помінялись місцями у виконавчій владі.

До речі, поведінка однієї дуже «опозиційної» нині політичної сили  повторює події в обласній раді 2006-2009 років. На словах вони категорично проти діючої влади. Коли ж доходить до голосування, чи не половина фракції віддає голоси за кандидатуру першого заступника голови ради, який є представником Партії регіонів.

Що стосується голосування за керівництво ради та інші питання порядку денного. Якою буда позиція депутатів від «Фронту Змін» і чим вона мотивована?

Наша позиція з першого сесійного дня підтверджує задекларовані ще перед виборами принципи. Як ви напевно пам’ятаєте, ми чітко заявили що з ідеологічних мотивів перебуваємо в опозиції до Партії регіонів, не будемо формувати більшість чи входити в коаліції з цією політичною силою. Щодо інших учасників виборчих змагань, то утворення більшості найчисельнішими фракціями ЄЦ і ПР зняло з порядку денного можливість нашої участі у цьому процесі. Виходячи з цього, і будувалась наша позиція щодо обрання керівництва облради. Ми утримались від голосування за кандидатуру голови обласної ради від ЄЦ, оскільки це б означало, що ми підтримуємо дії політичної сили, яка до виборів та в ході підрахунку голосів, виступала опонентом виконавчої влади на чолі з Партією регіонів, а після цього створила з нею більшість. Щодо кандидатури першого заступника голови ради від Партії регіонів, усі депутати від «Фронту Змін» голосували проти. З інших питань порядку денного, зокрема щодо внесення змін до регіональних програм та обласного бюджету, я публічно звернув увагу президії на порушення регламенту при внесенні їх для голосування. Зрозуміло, що є невідкладні питання життєдіяльності краю, але це не виправдовує їх винесення на розгляд депутатів мало не з голосу. Сподіваємось, наше застереження було почуте і буде враховане.  

Які плани на наступне сесійне засідання?

Насамперед на наступному пленарному засіданні буде оголошено про створення депутатської фракції «Фронту Змін». До цього часу ми з колегами-однопартійцями визначимося зі входженням до складу постійних депутатських комісій. Незабаром плануємо започаткувати роботу Громадської приймальні депутатів фракції «Фронту Змін» в обласній раді. Є чимало цікавих ідей та планів, які маємо намір реалізувати і про які обов’язково інформуватимемо крайову громадськість. Як би там не було, ми налаштовані на серйозну і ефективну депутатську роботу. І ми обов’язково будемо її робити. Ми відстоюватимемо інтереси наших виборців, не зважаючи на те, що з наявною кількістю депутатів та за існуючого розкладу сил, кардинально впливати на ситуацію в обласній раді буде непросто.     

 nedilya.at.ua