В Ужгороді муніципальна міліція за недотримання санітарних норм та правил благоустрою поки що нікого штрафувати не буде

Більша частина ужгородців ніколи раніше не чула про існування у міськвиконкомі такого відділу як муніципальна міліція та абсолютно не знайома з обов’язками та повноваженнями його працівників. На жаль, тому що порядок, благоустрій та чистота на вулицях обласного центру Закарпаття (які, варто зізнатись, досить важко зараз відновити) багато в чому залежать не тільки від роботи комунальних служб, а й від пильності шести чоловік – працівників відділу муніципальної міліції Ужгорода.Начальник відділу муніципальної міліції Борис Борисов люб’язно погодився на інтерв’ю, у якому розповів про першочергові завдання свого відділу, про ставлення ужгородців до порядку на вулицях та про штрафи, які очікують порушників порядку.

– Борисе Борисовичу, розкажіть, будь ласка, які функції виконує муніципальна міліція у місті Ужгороді…

– По-перше, це забезпечення порядку та благоустрою у місті. В наші функції входить контроль за розміщенням зовнішньої реклами, за здійсненням розриття на території міста, щоб був порядок після розриття, якого, на жаль, зараз немає.

Зараз я можу звернутись до нашого плану роботи та розповісти про нього.

Насамперед наш відділ повинен забезпечити дотримання в Ужгороді санітарних норм та правил благоустрою.

Особливу увагу ми приділяємо доцільності встановлення конструкцій зовнішньої реклами, з метою покращення естетичного вигляду вуличної мережі для забезпечення безпеки руху автотранспорту. Ми збираємося найближчим часом зробити об’їзд міста, подивитись, чи правильно були встановлені білборди, щити. За результатами попередніх перевірок, належним чином встановлено лише 5-7% від загальної кількості, а порушень дуже багато. Проводиться інвентаризація зовнішньої реклами. Ми приводимо все у відповідність до законодавства про рекламу та благоустрій. У мене є лист з ДАІ, де зазначено, що реклама повинна розміщуватись на відстані 5-ти метрів від дороги та 20-ти метрів від будівлі. Адже 3-5 метрів, які не потрапляють в поле зору автомобілістів є проблемою. Наприклад, подивіться на щільно встановлені “сіті-лайти” на проспекті. Їх потрібно або піднімати, або забирати взагалі. Коли пішохід переходить дорогу, водій може просто не побачити людину за рекламним щитом.

Проведена зустріч з керівниками рекламних агенцій (проводив міський голова). Сімдесят відсотків з них не платять за рекламу. А враховуючи, що бюджет міста не просто маленький – його майже немає, потрібно вирішувати це питання.

Потрібно зробити ревізію існуючих засобів організації дорожнього руху (знаки, світлофори, огорожі).  Внести пропозицію до виконавчого комітету з питань організації вдосконалення дорожнього руху по підготовці до Євро-2012. По цьому питанню ми ведемо переговори з начальником ДАІ на предмет виділення нам працівника, який буде забезпечувати, щоб якомога менше автомобілів стояло на тротуарах. Адже це шкодить і бордюрам.

Провести перевірку автобусних зупинок, торгових павільйонів, відповідність дозвільної документації. При виявленні порушень будемо штрафувати. Ви розумієте: якщо підприємці – власники магазинів на зупинках складали договори з міською радою, вони повинні слідкувати за дотриманням порядку. На зупинках повинне бути освітлення, повинні бути хоча б урни. У нас урн немає. Поки що штрафувати ми не будемо, будемо кожного “приватника” попереджувати, чи то магазин, чи то бар, щоб обов’язково були біля входу урни. Можуть ставити стаціонарні, можуть ставити виносні. Якщо переживаєте за них – ввечері, будь ласка, заберіть. Але вони мають бути.

Здійснювати контроль за постійним дотримання всіма суб’єктами господарювання, державними установами, офісами, норм санітарії та благоустрою. Кожен бізнесмен чи то приватний підприємець повинен слідкувати за своєю територією. Хай це буде метр зліва – метр справа, але так вже буде легше комунальним службам.

Проводити рейдові перевірки ринків з метою недопущення несанкціонованої торгівлі продуктами харчування. Це ми вже виконуємо. Я проїжджав по території “П’яного базару”  – там тротуари вже більш-менш вільні.

Ми спілкувались з цього приводу з працівниками патрульно-постової служби. Адже зрозуміло, що коли ми відходимо – зразу починають знову продавати. Для цього є відведені місця, тому будь ласка, дотримуйтесь правил торгівлі! На черзі – ринок на площі Корятовича. Протягом тижня я хочу повністю закрити всю торгівлю на зупинках, біля сміттєвих майданчиків та контейнерів.

Управління зараз перейменовують на відділ, змінять всю документацію, печатки, тому поки що ми нікого не штрафуємо, лише попереджаємо. Вчора ми попередили всіх підприємців за пішохідним мостом, справа. Перевірка наших співробітників показала, що немає ніякої належним чином оформленої документації. Відділ торгівлі і архітектури підтвердив це. Тому ми попередили: якщо раніше хтось з кимось “домовлявся” та платив, то зараз вже такого не буде. Це територія центру міста, вона була зайнята підприємцями самовільно, тому через комунальні служби ми будемо повертати її місту.

Окрім цього з управлінням архітектури ми проводимо заходи по контролю за дотриманням відповідних актів щодо будівництва МАФів (малих архітектурних форм), які були встановлені з дуже великими порушеннями. Головне, що ми зараз з управлінням архітектури хочемо, то це, так би мовити, “розвантажити” місто. Поки що не знаю яким чином, оскільки попередня влада безконтрольно видавала договори і дозволи всім підряд.

Також намагаємось зробити так, щоб площа Корятовича була тільки для “маршруток”, щоб там не було такого безладу, як зараз. У п’ятницю був здійснений об’їзд міста міським головою і всі проблеми, які є, ми вже починаємо вирішувати. Готуємось до наступного об’їзду. Потрібно відзначити, що в місті дуже багато самовільного будівництва. Люди будуються за принципом: спочатку побудувати, а потім отримувати дозволи.

– Скільки людей працює у відділі?

– Шість. За статутом повинно бути десять. Але поки що бюджет не витримує такої кількості. Це голова, заступник, два головних спеціалісти і два спеціалісти. Працюємо дуже тяжко, людей мало і в бюджеті, як ви знаєте, коштів нема. Але якось намагаємось всьому дати раду. В тому числі і своїми коштами – навіть самі закуповуємо для відділу канцтовари.

– Скільки людей здійснює патрулювання вулицями міста?

– Три співробітники. Всього у нас у відділі працює шість чоловік. Один з них здійснює контроль за зовнішньою рекламою, другий – за дорогами та знаками на дорогах. В цілому виходить, що здійснювати обходи міста можуть 2-3 людини. Ходити доводиться зазвичай вдвох. Тому охопити територію міста ми швидко не зможемо. Не зможемо поки що охопити територію ринку “Білочка”, “П’яний базар”, дуже велика проблема – вулична торгівля біля універмагу “Україна”. Як тільки послабимо десь контроль, переходимо на інше місце – несанкціонована торгівля знову починається. Але за тиждень-другий люди зрозуміють, що за цими територіями постійно ведеться нагляд і порядок у місті повинен бути. Працюємо всього два тижні, але намагаємось встигати робити усе.

– Які конкретні результати своєї роботи Ви вже можете навести?

– По-перше, звільнено від продавців тротуари по лівому боці “П’яного базару”. По-друге, на площі Корятовича всі попереджені, що у п’ятницю торгівлі вже не має відбуватись. В тому числі – забрали “ларьки” та будки. Власників МАФів на площі Театральній та площі Петефі також попередили, що їх споруди потрібно перенести на площу Корятовича. Їм потрібно звернутись до міського голови і він без проблем виділить нове місце. Для цього, наприклад, існує новий проспект. Також можна звернутися в управління архітектури та порадитись з цього приводу.

Хоча це було тяжко, ми призупинили будівництво торговельного центру на площі Богдана Хмельницького, де було облаштовано дитячий майданчик. І я думаю, що другий дитячий майданчик там теж буде.

Були на кордоні, де знаходяться взагалі нічиї “будки”, які майже розвалюються, до того ж там знаходиться велике скупчення сміття. Ми попросили надати документацію на ці споруди. Хоча зрозуміло: ніякої документації там нема.

– До речі, як ставляться жителі міста та ті ж самі вуличні продавці до такої останнім часом “активізації” роботи муніципальної міліції?

– Ставляться з розумінням. Людина з документами підходить, просимо прибрати або поставити урну, дякуємо за розуміння. Звісно, бабусі або “бомжі”, які заважають мамам з колясками пройти, моє зауваження або прохання перейти на ринок можуть і не сприймати, але проблем ще не було.

– А як реагують на дії муніципальної міліції підприємці більш “високого рівня”, власники тих самих МАФів, зовнішньої реклами?

– Також з розумінням. Коли ми збирались разом, вони сказали: “ми розуміємо, існує перенасиченість Ужгорода подібними спорудами. Але давайте робити так, щоб не вийшло, що одних забрали, а інших – залишили”. Все буде робитись цивілізовано, з управлінням архітектури, з нами, з відділом торгівлі. Зараз, коли був фестиваль вина, ми всі добре попрацювали. “Архітектура” підказувала, де можна розташуватись підприємцям, кого можна пускати і куди. Якщо ви помітили: у суботу після 21.30 ні одного автомобіля на території не було. Я кожну машину “довів” до шлагбаума. Зранку, з 6.00, вони всі знову заїхали. Тобто ніяких незручностей для людей, які проживають у центральній частині міста не було.

– Ви зазначили, що муніципальна міліція поки що не штрафує порушників. Коли почнеться більш “жорстка” робота?

– Після перших попереджень. З понеділка, 29 листопада, почнуть штрафувати тих, кого вже попереджували, але вони не дослухались до нас.

– Кому в першу чергу загрожує штраф?

– В першу чергу це ті, хто викидає будівельне сміття на дорогу. Також це ті підприємці, які не прислуховуються до нас, не встановлюють урни і не слідкують за порядком на своїй території. Це ті підприємці, які здійснюють несанкціоновану торгівлю на вулицях. Ми будемо проводити інспекцію разом з санепідемстанцією і відділом торгівлі та брати на облік порушників. Тому поки ми приведемо місто в порядок – надходження до бюджету будуть. Але тим, хто не порушує закон – боятись нас не потрібно.

– Які існують штрафи та за які порушення?

– Наприклад, за залишене на тротуарі будівельне сміття або пісок спочатку здійснюється попередження. Перший штраф – 340 грн. Другий – до 1 800 грн. Потім – справу направляють у прокуратуру.

– Чи вистачає у бюджеті коштів на підтримання порядку в місті?

– Поки що – ні. А далі – подивимось.

– Яка середня заробітна плата працівника відділу муніципальної міліції?

– Півтори тисячі гривень. До тисячі гривень отримує працівник першої категорії. Далі все буде залежати від бюджету. За таку маленьку зарплатню не кожна людина буде згодна виконувати таку роботу. Багато було людей, які відмовились від неї.

– Чи задоволені Ви тим колективом, в якому доводиться зараз працювати?

– Так, задоволений.

– Нещодавно мер міста почав здійснювати щотижневу міську інспекцію. Ви особисто супроводжували його під час першої поїздки. Чи будете Ви і надалі здійснювати з ним інспекційні поїздки містом?

– Так.

ВЗП