Закарпатець Йосип Гаснюк колекціонує автографи 50 років

Незвичне хоббі має 73-річний мешканець Закарпаття Йосип Гаснюк. 50 років він колекціонує автографи. Зібрав підписи усіх перших космонавтів світу. Може похвалитися автографами президентів та прем’єрів різних держав. Всього в його колекції понад 4000 автографів.
Колекціонер окупував цілу шафу вітальні. Полиці вщент заповнені альбомами. В них конверти й листівки з автографами. А починалося все у шістдесяті роки. Робітник Гаснюк наважився написати першому космонавтові Юрію Гагаріну з проханням поставити свій підпис на конверті. Відповідь – з автографом – прийшла за місяць. Пан Йосип і вирішив, що колекціонуватиме автографи космонавтів.

Йосип Гаснюк, колекціонер: “Потім пішло, пішло, пішло, і я став переписуватися з усіма космонавтами. Написав Гагаріну, Тітову, Поповичу, Терешковій, Биковському. І я тепер маю автографи усіх космонавтів Радянського Союзу. Ще й інтеркосмос, ті що полетіли: Угорец, Кубинець, Болгарин, В`єтнамець і тому подібне”.

Коли чоловік отримав підписи усіх космонавтів – взявся за світових лідерів. Написав Фіделю Кастро. Листи від кубинського лідера досі приходять Гаснюку – там фото Фіделя з автографом та листи іспанською. Втім, останнім часом все рідше.

Йосип Гаснюк, колекціонер: “Конверти стали дорогі. Переписка почтова стала дорога. А лист треба послати з оголошеною цінністю. Наприклад я написав Фіделю Кастро, і заплатив 50 гривень. А я проробив на заводі 40 років і отримую 800 гривень”.

Нині тільки конверт з підписом Гагаріна коштує не менше тисячі доларів. А вся колекція й того більше. Втім, колекціонер вже навіть не рахує автографів.

В колекції пана Йосипа є підписи Кофі Анана та Тоні Блера. Загалом в колекції понад 4000 підписів, а її загальна вартість понад 100 000 доларів.

На жаль, ані діти, ані внуки захопленням колекціонера не зацікавилися. Зараз він шукає людину, яка б змогла продовжити справу всього його життя.

“Новий канал”